LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KONTINUIRANI RAST

U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine

U akademskoj godini 2023./2024. u Hrvatskoj je na visoka učilišta upisano 148 383 studenata, od kojih su 58,4% žene, većinom na fakultetima, s najviše studenata na društvenim znanostima, a 73,2% studenata pohađa redovni studij.

U akademskoj godini 2023./2024. u Hrvatskoj je na visoka učilišta upisano 148 383 studenata, od kojih su 58,4% žene, većinom na fakultetima, s najviše studenata na društvenim znanostima, a 73,2% studenata pohađa redovni studij.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u zimskom semestru akademske godine 2023./2024. na visoka učilišta u Hrvatskoj upisano je ukupno 148 383 studenta, od kojih je 58,4 posto žena. Ova brojka rezultat je kontinuiranog interesa za visoko obrazovanje, koji nije nešto različit od godine ranije, s većim udjelom studentica u odnosu na studente.
 

Fakulteti kao najčešći odabir


Velika većina studenata, čak 83,6 posto, upisana je na fakultete, što pokazuje da fakulteti dominiraju u sustavu visokog obrazovanja. Veleučilišta s udjelom od 14,5 posto i umjetničke akademije s 1,8 posto studenata čine manji dio, dok su visoke škole najmanje zastupljene sa samo 0,1 posto.

Ovo su najtraženiji fakulteti na jesenskom roku mature. Kolika je vjerojatnost da se zaposlite s diplomom?


 

Dominacija studentica na pojedinim studijima


Od ukupnog broja studentica, najveći postotak pohađa fakultete i umjetničke akademije. Na sveučilišnim studijima fakulteta upisano je 62,2 posto žena, dok umjetničke akademije imaju čak 68,7 posto studentica. Ove brojke pokazuje značajnu zastupljenost žena u raznim obrazovnim područjima.
 

Omjer redovitih i izvanrednih studenata


Izvrsna prilika za studente za steći novo iskustvo: PMF traži pomoć u organizaciji 6. Dana karijera


Većina studenata u Hrvatskoj, točnije 73,2 posto, upisana je na redoviti studij, dok je 26,8 posto izvanrednih. Posebno se ističu umjetničke akademije, gdje je čak 91,6 posto studenata redovno upisano, što ukazuje na intenzivniji tempo i strukturu tih studija.
 

Najpopularniji studijski programi


Najveći broj studenata opredijelio se za društvene znanosti, koje čine 43,2 posto svih upisanih, dok su tehničke znanosti drugi najpopularniji izbor s 26,1 posto. Biomedicina i zdravstvo također privlače značajan broj studenata, dok su prirodne znanosti, umjetničko područje i interdisciplinarna područja znanosti manje zastupljeni.

Nesklad između upisa na fakultete i potreba tržišta rada – kako pronaći ravnotežu?


 

Raspodjela studenata po godinama studija


Od 148 383 studenta, najveći broj upisan je na prvu godinu (53 472), a broj upisanih smanjuje se s godinama studija. Na višim godinama, osobito četvrtoj i petoj, znatno je manji broj studenata, što odražava očekivani pad zbog završetka studija i prelaska na tržište rada.
IZVOR: DZS
FOTO: PEXELS