LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

U Irskoj živi oko 20 tisuća Hrvata; doznajte kako upisati faks ondje

– Trenutno ondje živi oko 20 000 Hrvata, no s podjednako velikim brojem međunarodnih studenata država svojim studentima i stanovnicima garantira i uistinu kozmopolitsku atmosferu – navode iz IntegralEdua. 

– Trenutno ondje živi oko 20 000 Hrvata, no s podjednako velikim brojem međunarodnih studenata država svojim studentima i stanovnicima garantira i uistinu kozmopolitsku atmosferu – navode iz IntegralEdua. 

Agencija IntegralEdu organizira virtualni sajam naziva Study in Ireland, namijenjen učenicima i studentima zainteresiranima za studiranje u zemlji s velikim izborom sveučilišta prepoznatih po izvrsnosti u istraživanju i inovacijama. Održat će se 28. siječnja od 14:00 do 17:00. 

– Irska je posebice privlačna hrvatskim studentima upravo zbog njezine sličnosti s Hrvatskom u broju stanovnika, veličine države i općenito tople prijateljske atmosfere, kao i velike orijentiranosti prema obitelji. Trenutno ondje živi oko 20 000 Hrvata, no s podjednako velikim brojem međunarodnih studenata država svojim studentima i stanovnicima garantira i uistinu kozmopolitsku atmosferu – navode iz IntegralEdua

Kao jedna od europskih država kojima je službeni jezik engleski, dodaju, odličan je izbor za većinu studenata zbog lakoće komunikacije tijekom samog studija. Ujedno je i europsko sjedište brojnih multinacionalnih korporacija poput Googlea, IBM-a, Applea i ostalih.

Na ovom događaju, najavljuju, mladi Hrvati imat će priliku razgovarati s predstavnicima sveučilišta Limerick University, Griffith College i Dundalk Institute of Technology (DkIT). Registracija je besplatna na poveznici

Raspored je virtualnog sajma sljedeći: 
  • 14:00 – 14:30 – Sve o obrazovanju u Irskoj, IntegralEdu webinar
  • 14:30 – 15:30 – Study at Dundalk Institute of Technology – studiji, stipendije, pripravništva, webinar
  • 15:30 – 16:00 – Study at Griffith College Dublin – studiji, stipendije, pripravništva, webinar
  • 16:00 – 16:30 – Study in the University of Limerick, institucija s jednim od najvećih programa pripravništva u Europi, webinar.
  • Iz agencije izdvajaju najbitnije informacije o studiranju u Irskoj:

    – Irska sveučilišta u većini slučajeva naplaćuju određene naknade, no one su vrlo često u potpunosti ili djelomično pokrivene subvencijama određenog sveučilišta ili irske Vlade. Najpoznatiji program financijskih subvencija u Irskoj dodjeljuje financijska sredstva na temelju primanja kućanstva i udaljenosti određenog sveučilišta od vlastitog doma.

    Filip Cirkvenčić, obrazovni savjetnik iz IntegralEdua, navodi: 

    – Sveučilišta u Irskoj zahtijevaju plaćanje studentskih doprinosa čiji iznos može dosegnuti do 3000 eura, no postoje sveučilišta koja pokrivaju cijeli iznos školarine za svoje studente pod određenim uvjetima ili se sredstva mogu dobiti iz izvora koje osigurava irska Vlada. Stipendije se nude studentima za pokrivanje školarina i životnih troškova. Vrsta i iznos subvencije utvrđuje se ovisno o razini i trajanju studijskog programa, ali uzimajući u obzir i obiteljski prihod. 

    Također, pojašnjavaju organizatori, Irska svojim studentima nudi odlične mogućnosti zapošljavanja tijekom studiranja i nakon završetka studijskog programa. Smiju raditi između 20 i 40 sati tjedno, a zarađuju minimalnu plaću od 10,10 eura po satu što im uvelike pomaže sa životnim troškovima.

    – Većina sveučilišta u Irskoj nudi vlastiti smještaj za internacionalne studente. Najčešći oblik smještaja je stan u kojem zajedno živi više studenata (4-8 studenata po stanu), ali postoji i mogućnost odabira privatnog smještaja ili smještaja kod host obitelji. Mjesečni troškovi smještaja mogu iznositi oko 400 eura, a tome se dodaju i režije od oko 30 eura. Otprilike 170 eura mjesečno trebalo bi predvidjeti za hranu, a 135 eura za prijevoz. Udžbenici i nastavni materijali mogu doseći 70 eura, a trošak ostalih aktivnosti može iznositi od 30 do 75 eura – dodaju.

FOTO: PIXABAY