LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studijski programi

U Hrvatskoj je više od 1600 studijskih programa; znate li kojih ima najviše?

U Hrvatskoj je najmanje programa koji pripadaju interdisciplinarnim područjima znanosti, a gotovo na začelju nalaze se prirodne znanosti.

U Hrvatskoj je najmanje programa koji pripadaju interdisciplinarnim područjima znanosti, a gotovo na začelju nalaze se prirodne znanosti.

Prema evidenciji koju vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj postoji više od 1600 studijska programa na ukupno 132 visoka učilišta. U visoka učilišta spadaju fakulteti, visoka učilišta, veleučilišta, umjetničke akademije, sveučilišni centar, odjeli te odjelno organizirana sveučilišta. U Hrvatskoj je najviše fakulteta, ukupno 65. 

Na visokim se učilištima provodi ukupno 1624 studijskih programa, a najviše ih pripada kategoriji društvenih znanosti, ukupno 480. Zatim slijede tehničke znanosti s 283 programa.

Humanističkih je znanosti tek nešto manje od tehničkih, ukupno 267. Slijedi područje biomedicine i zdravstva kojem pripada ukupno 214 programa, a na petom je mjestu umjetničko područje sa 139 studijskih programa. 

Gotovo na začelju nalaze se prirodne znanosti s tek 99 studijskih programa koji pripadaju tom području. Najmanje studijskih programa u Hrvatskoj pripada interdisciplinarnim područjima znanosti, ukupno 63. 

Iz dostupnih podataka može se zaključiti da na hrvatskim visokim učilištima dominiraju društveno-humanističke znanosti i umjetničko područje, dok su ostala područja manje zastupljena.
FOTO: UNSPLASH