LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Trima zagrebačkim doktorskim studijima dodijeljene oznake visoke kvalitete

Dekanima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Veterinarskoga fakulteta Agencija za znanost i visoko obrazovanje u akademske i promidžbene svrhe dodijelila je oznake visoke kvalitete doktorskih studija.

Dekanima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Veterinarskoga fakulteta Agencija za znanost i visoko obrazovanje u akademske i promidžbene svrhe dodijelila je oznake visoke kvalitete doktorskih studija.

Na svečanosti održanoj 8. studenog u auli Rektorata svečano su dodijeljene oznake visoke razine kvalitete trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju provedenoga postupka reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih studijskih programa u području tehničkih i biotehničkih znanosti te područja biomedicine i zdravstva, dodijelila ih je ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek.

Oznaku visoke razine kvalitete za doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva primio je dekan prof. dr. sc. Mislav Grgić, za doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta dekan prof. dr. sc. Željan Maleš, a za doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskog fakulteta dekan prof. dr. sc. Nenad Turk. Doktorskim studijima visoke razine kvalitete, uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je u akademske i promidžbene svrhe.

Svečanost dodjele održana je u nazočnosti rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, prorektora za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloša Judaša, prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete prof. dr. sc. Mirjane Hruškar, prorektorice za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivane Čuković-Bagić, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, dekana i prodekana, voditelja doktorskih studija te članova Odbora za doktorske programe i Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

U izvješću Stručnog povjerenstva koje je provelo postupak reakreditacije doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uz dugu povijest FER-a, kao prednosti studija posebno su istaknute bogate istraživačke reference, financiranje, snažni međunarodni programi, velik broj projekata u sklopu programa Obzor 2020, povezanost s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada studija usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet vrlo aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata na doktorski studij.

Doktorskom studiju Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je zbog visoke razine kvalitete znanstvenih postignuća, organizacije prestižnih znanstvenih konferencija te snažne suradnje s industrijom. Također, kao prednost studija posebno je istaknuta njegova usredotočenost na istraživački rad te privlačenje inozemnih nastavnika i izvrsnih kandidata.

Na temelju provedenog postupka reakreditacije, doktorskom studiju Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta oznaka visoke razine kvalitete dodijeljena je zbog visoke razine kvalitete u pogledu istraživačkih rezultata i infrastrukture, kao i vrlo kvalitetnih laboratorija. Stručno povjerenstvo prepoznalo je iznimno kvalitetnu proceduru izbora tema i praćenja doktoranada te visoku posvećenost i predanost radu osoblja koje sudjeluje u izvođenju doktorskog programa. Također, u izvješću je posebno istaknuta međunarodna dimenzija i strategija studija.

Vrednovanjem doktorskih studija Agencija za znanost i visoko obrazovanje pridružila se europskom trendu provođenja vanjskog vrednovanja ove specifične razine obrazovanja, izuzetno važne u poticanju inovativnog i visoko specijaliziranog industrijskog i društvenog razvoja.

Postupak vrednovanja doktorskih studija u Hrvatskoj pokrenut je 2016. godine i još uvijek je u tijeku. Njegov je cilj osigurati da nacionalnu dopusnicu dobiju samo studiji koji imaju zadovoljene kriterije kvalitete u pogledu visoko kvalificiranih znanstvenika, opreme i prostora, uz ponudu kvalitetne potpore doktorandima za stvaranje novih znanja.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR