LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Splitu

Treći broj časopisa studenata Filozofskog fakulteta u Splitu „Humanist“

Međusobnom razmjenom iskustava i znanja, projekt časopisa „Humanist“ omogućava studentima da se upoznaju sa svim aspektima društvenih i humanističkih znanosti te im daje priliku da svoj studentski život iskoriste na najbolji mogući način.

Međusobnom razmjenom iskustava i znanja, projekt časopisa „Humanist“ omogućava studentima da se upoznaju sa svim aspektima društvenih i humanističkih znanosti te im daje priliku da svoj studentski život iskoriste na najbolji mogući način.

Promocija trećeg broja časopisa studenata Filozofskog fakulteta u Splitu „Humanist" održat će se u prostorima Filozofskog fakulteta na Peristilu (Poljana kraljice Jelene 1/III) u srijedu, 24. lipnja, u 19 sati.

Časopis „Humanist“ nastao je kao inicijativa organizirana od grupice studenata koja je od početka rada i organiziranja raznih natječaja uspjela okupiti značajan broj studenata svih odsjeka i godina Filozofskog fakulteta u Splitu. U nakladi od 600 primjeraka, koji će se dijeliti besplatno na svim sastavnicama Fakulteta, ali i online izdanju koje će biti postavljeno na stranici Filozofskog fakulteta u Splitu, studenti će na 76 stranica imati priliku upoznati se s raznovrsnim sadržajem koji je namijenjen studentima Filozofskog, ali i široj studentskoj populaciji koju tekstovi iz područja humanističkih i društvenih znanosti zanimaju.

Sadržajno je podijeljen na 13 stalnih rubrika i nekoliko različitih kutaka. Prvih 10 rubrika nazvane su po odsjecima Filozofskog fakulteta u Splitu te im je cilj predstaviti svaki odsjek u vidu članaka, intervjua i različitih informacija vezanih za područje njihova rada.

Jedanaesta stalna rubrika naziva „Kritika“ odnosi se na književnu, glazbenu i filmsku kritiku, a dvanaesta rubrika je „Sportski kutak“ koji predstavlja pomalo drukčiji pogled na svijet sporta. Posljednja stalna rubrika zove se „Inspirejšn“, a zamišljena je kao slobodni prostor namijenjen svim zainteresiranim studentima za objavljivanje svojih literarnih radova.

Za realizaciju bogatog sadržaja trećeg broja časopisa zaslužan je velik broj studenata-autora, novinara, lektora, dizajnera i fotografa na čelu s uredničkim vijećem kojeg čine urednici za svaku od glavnih rubrika: Dorja Mandina Bulog (Engleski jezik i književnost), Larisa Hržić (Sociologija), Ana Križić (Filozofija), Anđelko Mihanović (Povijest umjetnosti), Andrea Radić (Hrvatski jezik i književnost), Teo Šalinović (Povijest), Ivana Šućur (Pedagogija), Ines Vitez (Učiteljski studij), Ana Vuković (Predškolski odgoj), Barbara Žaja (Talijanski jezik i književnost) te Renata Busatto, koja je glavna i odgovorna urednica časopisa.

Jedan od ciljeva zbog kojih je „Humanist“ nastao je uspješno povezivanje odsjeka i sastavnica fakulteta koji su, poradi manjka jedne jedinstvene zgrade fakulteta, nedovoljno međusobno povezani. Kroz poziv da se pridruže stvaranju časopisa, animiran je velik broj studenata kojima je pružena prilika da se istaknu u onom što ih zanima (bilo to pisanje članaka, poezije, eseja, seminara, crtanje stripova, fotografiranje, lektoriranje, grafički dizajn, uredništvo itd.) te da napreduju u daljnjem obrazovanju.

Radom na časopisu ukazuje se važnost studentskog aktivizma, promovirajući studentske inicijative i potičući studente da se aktiviraju u studentskoj, ali i privatnoj sferi.

Korištenjem časopisa „Humanist“, svim studentima Filozofskog fakulteta na jednom mjestu dostupne su sve važne informacije vezane uz Filozofski fakultet u Splitu, struke koje obuhvaća, profesore i ostale subjekte koji su dio najužeg interesa svih studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

U ovom trećem broju, među ostalim redovitim rubrikama, donose i nekoliko izvještaja koji se odnose na nedavna zbivanja na našem Fakultetu: 1. međunarodni simpozij mladih povjesničara umjetnosti u Splitu, 3. studentska konferencija „I mi studiramo, zar ne?“, izvještaj s Osnivačke skupštine Udruge bivših studenata i prijatelja Filozofskog fakulteta – Alumni Filozofski fakultet Split, zatim članak o rezultatima održanih izbora za novi saziv studentskog zbora Fakulteta.

Također, predstavljene su dvije udruge u čiji su rad aktivno uključeni studenti s Odsjeka za povijest i sociologiju, a radi se dakako o Udruzi studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ te udruzi Imaginacija – splitsko društvo sociologa koja nam se predstavlja svojim prvim projektom „Mala škola sociologije“.

Međusobnom razmjenom iskustava i znanja, projekt časopisa „Humanist“ omogućava studentima Filozofskog fakulteta, a i Sveučilišta, da se upoznaju sa svim aspektima društvenih i humanističkih znanosti te im daje priliku da svoj studentski život iskoriste na najbolji mogući način.