LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jačanje stručnih kompetencija

Traže se volonteri za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima traži volontere među studentima psihologije, prava i srodnih usmjerenja. Prijaviti se mogu i svi drugi zainteresirani koji žele steći stručne kompetencije važne za karijeru.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima traži volontere među studentima psihologije, prava i srodnih usmjerenja. Prijaviti se mogu i svi drugi zainteresirani koji žele steći stručne kompetencije važne za karijeru.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, usmjerena na pružanje emocionalne, psihosocijalne i pravne podrške svima koji su pretrpjeli neki oblik nasilja, kaznenog djela ili prekršaja, ili im svjedočili, raspisuje natječaj za volontere u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu. Na telefonskom broju 01/116-006 studenti-volonteri već više od tri godine uz pomoć stručnih mentora savjetuju i ohrabruju žrtve, svjedoke i članove njihovih obitelji, a do danas je zaprimljeno više od 4000 poziva, najčešće vezano uz kaznena djela nanošenja teške tjelesne ozljede, prijetnje, krađe te obiteljskog nasilja.

Udruga volontere traži primarno među studentima psihologije, prava i srodnih usmjerenja. No, dobrodošli su i svi drugi koji su željni pomoći, ali ujedno i steći dodatne stručne kompetencije važne za daljnje školovanje i karijeru.

 – Volonteri su stup našeg pozivnog centra, a od njegovog osnivanja 2013. godine do danas obučili smo ih preko 135. Svi su oni u potpunosti osposobljeni za pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te članovima njihovih obitelji, informiranje o njihovim pravima te upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Kako bi stekli potrebna znanja za pružanje spomenutih informacija i podrške, svi naši volonteri prije početka rada prolaze pravnu, psihološku i praktičnu obuku te sudjeluju na različitim radionicama. Na taj način ujedno jačaju svoje stručne kompetencije i poboljšavaju svoju buduću poziciju na tržištu rada, a u pronalasku posla nakon završenog fakulteta svakako im pomaže i preporuka koju im rado dajemo. – istaknula je Ana Šeničnjak, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Ujedno je dodala da volonterima u njihovom profesionalnom i osobnom razvoju puno znači i sustav evaluacija unutar pozivnog centra, kroz koji dobivaju vrijedne povratne informacije od koordinatora i mentora o svom radu i napredovanju.

Obveze volontera u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja podrazumijevaju angažman od najmanje četiri sata tjedno, ispunjavanje zaduženja savjesno i na vrijeme, redovito rješavanje vježbi te poštivanje anonimnosti pozivatelja. Volonterski sati upisuju se u volontersku knjižicu, a za one najbolje postoji i mogućnost dodatnog angažmana kroz preuzimanje mentorstva ili napredovanje do položaja zamjenskog koordinatora ili koordinatora. Volontira se u smjenama od četiri sata koje počinju u 8, 12 i 16 sati pa njihov raspored omogućava studentima uspješno usklađivanje privatnih, fakultetskih i volonterskih obveza.

Obuka koju prolaze prije početka rada obuhvaća upoznavanje s pravnom terminologijom, Kaznenim zakonom, Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, kao i savladavanje tehnika aktivnog slušanja, specifičnosti telefonskog savjetovanja i razgovora s posebnim kategorijama pozivatelja. Volonteri puno uče iz iskustava i primjera, a prolaze i simulacije razgovora i telefonskih poziva. Najviše ih je, čak 71%, mladih u dobi između 20 i 30 godina, a zajedno su od srpnja 2013. godine do danas odradili gotovo 22 500 volonterskih sati.

Regrutacija novih volontera provodi se u okviru projekta Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama nagrađenog na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016. Nagradu dodjeljuje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment i agencijom Media Val.

Svi zainteresirani za volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja mogu se javiti telefonom na broj 01/3714-007 ili e-mailom na npc.volonteri@gmail.com. Više informacija možete pronaći na poveznici.

FOTO: MEDIA VAL