LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Karijerno promišljanje i razvitak

(Tje)dan karijera na FOI-ju okupio brojne poslodavce, visokoobrazovne institucije i tisuće studenata

Na aktivnostima Tjedna karijera sudjelovalo je preko 1000 studenata, što je pridonijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada.

Na aktivnostima Tjedna karijera sudjelovalo je preko 1000 studenata, što je pridonijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada.

Od ponedjeljka 2. svibnja do petka 6. svibnja 2016. godine, s centralnim događanjem u petak 6. svibnja, održao se peti po redu (Tje)dan karijera na Fakultetu organizacije i informatike. Radi se o glavnom događaju u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera koji je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, institucija, alumnija i studenata, a najveća ovogodišnja novost je proširenje programa na čitav tjedan.

(Tje)dan karijera okupio je više od 100 predstavnika renomiranih poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja koji su sudjelovali u nizu aktivnosti poput predavanja, radionica, panel diskusija i okruglog stola. Aktivnostima je prisustvovalo i više od 1000 studenata.

Ovogodišnje izdanje donijelo je pregršt aktivnosti usmjerenih na karijerno promišljanje i razvitak, i to posebice unutar pozvanih predavanja i radionica koje je za studente održalo više od 30 poslodavaca iz IT i biznis branše. U Tjednu karijera, od ponedjeljka do četvrtka, održalo se ukupno 19 predavanja i četiri radionice od strane predstavnika poduzeća.

U četvrtak 5. svibnja, uz ostala događanja, održao se i okrugli stol pod nazivom Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata?. Predstavljeni su dosadašnji rezultati istraživačkog projekta Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojima se ukazalo na važnost teme razvoja karijera studenata i u istraživačkom smislu.

Zadnji dan  započeo je glavnom panel diskusijom s poslodavcima u kojoj su sudjelovali Gordana Kovačević, predsjednica Uprave u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, Damjan Mravunac, CMO u CROteamu, Hrvoje Prpić, CEO u Trilleniumu, Damir Sabol, CEO u Photomathu, i Alan Sumina, suosnivač Nanobita, a raspravu je moderirao Matija Kopić, osnivač i CEO tvrtke Farmeron te ujedno FOI alumni.

Na panel raspravi sudionici su sa studentima podijelili svoja iskustva oko početaka karijere te mogućnosti i izazove iz svijeta poslovanja u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Također su prokomentirali situaciju u Hrvatskoj vezanu uz poduzetništvo i prilagođenost obrazovanja suvremenim trendovima. Bilo je riječi i o trendovima budućnosti na tržištu tehnologije te o mogućnostima razvoja za hrvatska poduzeća u zemlji i globalno.

Foto: FOI
 
Nakon panel diskusije dvadesetak poslodavaca se po brzom postupku, odnosno, pitch prezentacijama predstavilo prisutnim studentima i studenticama, a studenti su najboljom ocijenili prezentaciju tvrtke Infinum sa živopisnom prezentacijom tipičnog radnog dana u Infinumu i dodijelili nagradu Best Employer Pitch.

Nakon okrijepe, nekadašnji FOI-jevci i FOI-jevke – FOI alumni, zajedno sa studentima i Upravom Fakulteta, unutar FOI parlaonice prodiskutirali su neke od gorućih tema vezanih uz karijere, poslovanje, IT i biznis industriju te prelazak sa studija na posao.

U posljednjem dijelu programa prisutni poslodavci imali su još jednu priliku da impresioniraju studente, i to putem dijela agende Tech Showcase na kojem su se, naoružani promotivnim materijalima, proizvodima i novim tehnologijama predstavljali studentima, dok su oni prikupljali informacije o mogućnostima stručnih praksi, zapošljavanja i karijernim prilikama.

Foto: FOI
 
Kao završni dio programa uslijedila je prilika za sve prisutne poslodavce, alumnije, studente i nastavnike da podijele dojmove te se umreže i druže u neformalnoj atmosferi u dijelu programa Alumni & Employer Hangout.
FOTO: FOI