LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Tisuće su učenika u samoizolaciji, a o studentima se gotovo ni ne priča

Svakoga dana slušamo koliko je u kojoj županiji zaraženih učenika ili nastavnika, no koliko su ti podaci transparentni kada su u pitanju studenti?

Svakoga dana slušamo koliko je u kojoj županiji zaraženih učenika ili nastavnika, no koliko su ti podaci transparentni kada su u pitanju studenti?

Gotovo svakoga dana lokalni stožeri objave podatke o broju novozaraženih osoba ili osoba u samoizolaciji u koje uključe i učenike osnovnih i srednjih škola te djelatnike istih. Međutim, podaci o broju studenata koji su zaraženi ili su u samoizolaciji spomenu se tek tu i tamo.

U petak je, primjerice, u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo 27 pozitivnih učenika i 5 pozitivnih djelatnika te 290 učenika i 11 djelatnika, odnosno 11 razrednih odjela u samoizolaciji. U Zagrebu je u tom razdoblju pozitivan nalaz bio kod jednog učenika i jedne učiteljice u osnovnim školama te 14 učenika srednjih škola. U samoizolaciji je bilo 75 učenika osnovnih škola i tri nastavnika te 294 učenika i tri nastavnika u srednjim školama. Zbog pozitivnog testa na koronavirus za jednog učenika u učeničkom domu mjera samoizolacije izrečena je za 5 učenika.     

Osječki stožer upozorio je tada na povećanje broja pozitivnih osoba i osoba u samoizolaciji u školama i na fakultetima. U petak je među novopozitivnim osobama bilo 7 učenika te 2 djelatnika fakulteta, a od 316 novih kontakata u samoizolaciji 113 su osoba učenici i studenti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji u sustavu obrazovanja od bolesti COVID-19 oboljelo je 6 nastavnika i 13 učenika. U samoizolaciji je tada bilo 15 nastavnika i 239 učenika. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaražen je bio učitelj iz garešničke osnovne škole pa je jedan razred stavljen u samoizolaciju.

Kako bismo saznali kakvo je stanje sa studentima, obratili smo se sveučilištima diljem Hrvatske. Među prvima su nam odgovorili sa Sveučilišta u Puli i Sveučilišta Sjever,  o čemu smo već pisali, a dobili smo odgovor i sa Sveučilišta u Rijeci:
– U ovom trenutku imamo saznanja o tri zaražena studenta/studentice s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Prema službenim informacijama sa sastavnica, poduzeti su svi koraci koje određuje epidemiološka služba, a epidemiolozi su obavijestili osobe koje moraju u samoizolaciju. Prostori su dezinficirani sukladno važećim propisima, a mišljenje je epidemiologa da nastave s uobičajenim aktivnostima kao i dosad poštujući sve mjere koje su propisane. Trenutna situacija nije uzrokovala promjenu u dosadašnjem načinu izvođenja nastave.
Također, s obzirom na to da su brojke zaraženih u Zagrebu, ali i drugdje, drastično skočile, kontaktirali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, no od djelatnice nismo dobili informaciju o broju zaraženih studenata niti smo od nje ili zagrebačkog stožera dobili informacije o broju studenata u zagrebačkoj karanteni. Nismo dobili ni odgovor na pitanje upućeno Studentskom centru u Zagrebu vezano uz fotografiju koja se proširila društvenim mrežama, a na kojoj je bila hitna pomoć kod 1. paviljona SN-a Stjepan Radić te ćemo o njima, ako i kada ih dobijemo, pravovremeno izvijestiti.
FOTO: UNSPLASH