LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski uspjesi

Tim studentica Sveučilišta u Zagrebu osvojio sjajno treće mjesto na prestižnom natjecanju EIT Health zajednice znanja

Tim Sveučilišta u Zagrebu svoju će ideju uređaja TONGUEO predstaviti na EIT Health demo danu, koji će se održati 7. prosinca 2021. od 14.00 do 15.30.

Tim Sveučilišta u Zagrebu svoju će ideju uređaja TONGUEO predstaviti na EIT Health demo danu, koji će se održati 7. prosinca 2021. od 14.00 do 15.30.

Tim Sveučilišta u Zagrebu Formula AI osvojio je treće mjesto na prestižnom natjecanju EIT Health zajednice znanja i inovacija – Innovation Days Winners' Event 2021, koji je održan 27. studenoga 2021. u virtualnom okružju. Riječ je o natjecanju koje se održava diljem Europe s ciljem promicanja inovacija u zdravstvu.

Natjecanje se prvo organizira na lokalnoj razini, za što su zaduženi EIT Health hubovi, nakon čega se pobjednički timovi natječu na završnom događaju (tzv. Winners' event). U Hrvatskoj je EIT Health hub Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Tim Sveučilišta u Zagrebu, koji čine studentica prve godine diplomskoga studija Odjevno inženjerstvo na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Barbara Bilić i magistra logopedije Paola Danjek, studentica druge godine poslijediplomskoga doktorskoga studija Poremećaji jezika, govora i slušanja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koja je zaposlena u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, na natjecanju su se predstavile s idejom prijenosnoga uređaja TONGUEO, koji olakšava funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom.

Riječ je o stečenom jezičnom poremećaju koji se javlja kao posljedica moždanoga udara, a karakteriziraju ga teškoće jezičnoga razumijevanja i/ili produkcije govora te teškoće u čitanju i pisanju. Prezentirajući svoju ideju na Winners' eventu, tim Formula AI osvojio je treće mjesto u konkurenciji 32 tima iz 20 europskih zemalja.

– TONGUEO je digitalni komunikator čija je primarna zadaća olakšati svakodnevnu funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom. Zbog teškoća izgovora, dosjećanja riječi ili formuliranja gramatičkih iskaza, osobe s afazijom često izbjegavaju komunikaciju s drugim ljudima, odustaju od vlastitih karijera te se izoliraju od prijatelja i obitelji. Osim olakšavanja funkcionalne komunikacije, TONGUEO im daje mogućnost samostalnoga vježbanja govora – istaknule su članice tima Formula AI.

Uređaj TONGUEO i pripadajuća aplikacija mogu se personalizirati prema potrebama svakoga korisnika, što omogućuje praćenje individualnoga napretka svake osobe s afazijom. Uređaj je malen i nosiv, ergonomski je oblikovan i vrlo jednostavan za rukovanje čak i osobama s motoričkim teškoćama. Njegova je glavna prednost povezanost s aplikacijom putem koje logoped personalizira uređaj i prati napredak korisnika.

– Na i-Days natjecanje prijavile smo se iz radoznalosti, sa željom stjecanja novih znanja i vještina te povezivanja s kolegama iz drugih zemalja. Ove su godine sve radionice i završno natjecanje održani u virtualnom okruženju, putem Zoom platforme. Uz stručno vodstvo mentora, u pet smo dana od nule razvile TONGUEO, koji smo posljednjega dana natjecanja predstavile žiriju kroz pitch u trajanju od četiri minute. Konkurentski su timovi vrlo kvalitetno predstavili svoja vrlo inovativna i korisna rješenja, zbog čega nas je osvajanje prvoga mjesta itekako iznenadilo. Osvajanje nagrade učinilo nas je ponosnima, a konstruktivni komentari članova žirija i mentora pomogli su nam u daljnjem razvoju naše ideje te pripremama za europsko natjecanje – rekle su članice tima Formula AI.

Tijekom razvoja ideje povezana su Paolina znanja o afaziologiji i asistivnoj tehnologiji s Barbarinim vještinama dizajniranja i programiranja uređaja. Tim se za natjecanje pripremao malo manje od mjesec dana na dodatnim radionicama te uz pomoć mentora Mire Hegedića i Filipa Stipančića iz Lean Startupa Hrvatska.

Osvojeno treće mjesto timu Formula AI donosi paket Microsoft for Startups Starters’ pack te EIT mentorstvo i edukaciju, što će im olakšati realizaciju njihove ideje. Sljedeći korak u daljnjem razvoju ideje uređaja TONGUEO bit će usmjeren na proširenje tima sa stručnjacima koji timu Formula AI mogu pomoći u izradi njegova prototipa. Tim Sveučilišta u Zagrebu svoju će ideju uređaja TONGUEO predstaviti na EIT Health demo danu, koji će se održati 7. prosinca 2021. od 14.00 do 15.30.

Predstavljanje je moguće pratiti online uz prethodnu prijavu na poveznici. EIT Health jedna je od osam zajednica znanja i inovacija Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), neprofitne organizacije koju je osnovala i financijski podupire Europska unija. Glavna joj je misija osigurati zdravlje svih europskih stanovnika stvaranjem okružja koje je pogodno za kreiranje novih rješenja i inovacija povezivanjem stručnjaka i tema iz područja istraživanja, obrazovanja i poslovanja.

EIT Health Regional Innovation Scheme program je EIT Health zajednice osnovan s ciljem promicanja razvoja inovacija u državama s umjereno razvijenim inovacijskim kapacitetima, a provode ga EIT Health hubovi. U Hrvatskoj tu ulogu ima Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.
FOTO: UNSPLASH