LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje HULT Prize 2018.

Tim s VERN'a bori se za studentsku Nobelovu nagradu s USB-om koji potiče energetsku štednju

Tim SENTO Solutions osvojio je put u San Francisco na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018. Sa svojim USB-om borit će se za milijun američkiih dolara namijenjenih realizaciji natjecateljske ideje.

Tim SENTO Solutions osvojio je put u San Francisco na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018. Sa svojim USB-om borit će se za milijun američkiih dolara namijenjenih realizaciji natjecateljske ideje.

Uzgajanje i korištenje mikroalgi, iskorištavanje ostataka skuhane kave, desalinizacija vode, korištenje vjetrenih turbina, izgradnja samoodrživih kuća, pokretanje novog koncepta trgovina koji smanjuje broj gladnih i mijenja životne navike, iskorištavanje potencijala sjemena konoplje, uporaba energetskih panela, pročišćavanje vode ili izdvajanje energije iz otpada – sve su to modeli i ideje koje su studenti osmislili kako bi odgovorili na izazov kako iskorištavanjem energije unaprijediti živote 10 milijuna ljudi do 2025. Tema je to ovogodišnjeg globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018, čiji je nacionalni finalni pitch održan 20. prosinca na Veleučilištu VERN'. Na njemu je svoje ideje predstavilo ukupno 12 studentskih timova.

Najboljom idejom koja izravno doprinosi iskorištavanju energetskih resursa u svrhu unaprjeđenja ljudskih života proglašena je ona studentskog tima SENTO Solutions koji čine VERN'ovi studenti Andro Bunić, Jakov Bajić, Petar Fruk i Moreno Pavličić. Za rješenje ovog globalnog izazova osmislili su proizvod pod nazivom Software Defined Radio (SDR) USB stick, a riječ je o uređaju koji potiče stanovništvo na praćenje potrošnje energije i planiranje ušteda.

– USB stick detektirao bi nekontroliranu ili pretjeranu potrošnju energije u našem okruženju, poput plina, vode ili struje. Uz povezanost s nekim pametnim uređajem poput mobitela i pristup internetu, korisnik bi u stvarnom vremenu bilo gdje i bilo kada imao pregled nad potrošnjom energenata u svome stanu. Na taj način ne samo da podižemo sigurnost građana u slučaju mogućeg curenja plina ili vode nego ih potičemo i na štednju koja bi se kasnije kroz sustav podrške nagrađivala pametnim energetskim tokenima. – objasnili su predstavnici tima.

Foto: VERN

Pobjedom na nacionalnom finalnom pitchu, tim SENTO Solutions osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2018. Odlazi u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojoj će se boriti za ulazak u veliko finale i glavnu nagradu od milijun američkih dolara za realizaciju svoje ideje.

Članovi tima za regionalno finale odabrali su San Francisco, gdje će se sa svojom idejom natjecati protiv ostalih studentskih timova s nekih od najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a, itd. Hrvatska će svoje predstavnike u regionalnom finalu tako imati i četvrtu godinu zaredom, a natjecanje se na Veleučilištu VERN' izvodi u suradnji sa start-up akceleratorom The Hult Prize Fundation.

Studenti su na ovogodišnjem natjecanju imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu Harnessing the Power of Energy, a sudjelovanje studenata iz cijeloga svijeta i globalna važnost izazova na koje studenti predlažu rješenja, razlog su zbog kojeg se ovo natjecanje kolokvijalno naziva i Nobelova nagrada za studente. 

FOTO: VERN