LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje

Tigrovi krenuli u borbu za peti naslov na Tehnologijadi

Od 2. do 8. svibnja u Rovinju se održava jubilarna Tehnologijada. Ovog je puta organizira sisački Metalurški fakultet.

Od 2. do 8. svibnja u Rovinju se održava jubilarna Tehnologijada. Ovog je puta organizira sisački Metalurški fakultet.

Ove godine, od 2. do 8. svibnja u Rovinju, održava se sad već jubilarna 20. Tehnologijada, u organizaciji Metalurškog fakulteta iz Siska. Tehnologijada je tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje studenata tehnoloških fakulteta Hrvatske i Slovenije, uz gostovanje studenata s inozemnih sveučilišta, čija tradicija seže u davne pedesete godine prošlog stoljeća.

Prvi organizirani sportski događaj odvijao se u proljeće 1956. na Interfakultetskoj konferenciji studenata u Zagrebu. U organizaciji Društva za fizičku kulturu Branimir Semelić, 1960. bilježi se prvi sportski susret Tehnološkog fakulteta u Zagrebu uz sudjelovanje srodnih fakulteta iz cijele tadašnje Jugoslavije. Ova prva Tehnologijada kasnije se razvija u saveznu Tehnologijadu na kojoj sudjeluju svi tehnološko-metalurški fakulteti na ovom području.

U organizaciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, 1997. održala se prva Hrvatska tehnologijada. Sportsko-znanstveni susret održao se u Rovinju od 15. do 18. svibnja, a uz studente Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije sudjelovali su i studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba te Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu


Interes za sudjelovanjem s godinama postaje sve veći pa se nakon 1997. ovoj manifestaciji priključuju i Metalurški fakultet iz Siska, Tekstilno-tehnološki fakultet iz Zagreba i Grafički fakultet iz Zagreba. godine 2010. sportskom se i znanstvenom dijelu natjecanja pridružuju i studenti Sveučilišta u Ljubljani, Fakulteta za kemiju i kemijsku tehnologiju (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo).

Danas se u okviru Tehnologijade održavaju natjecanja u sljedećim disciplinama: šah, mali nogomet, odbojka, plivanje, košarka, trčanje i stolni tenis. Uz sportske discipline svakako treba istaknuti i znanstveni dio ove manifestacije. Studenti kratkim priopćenjima usmeno elaboriraju svoj znanstveni rad. Povjerenstvo za ocjenjivanje sastoji se od predstavnika svakog fakulteta sudionika.

Započele su Europske sveučilišne igre 2024., provjerite koja hrvatska sveučilišta nastupaju


Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, poznatiji kao Tigrovi, kreću ove godine po svoj peti naslov zaredom, što je u dosadašnjoj povijesti definitivno najduži niz. Sudionici se tijekom cijele godine marljivo spremaju za borbu do pobjede, ali im je ipak svima najbitnije druženje i povezivanje sa studentima srodnih fakulteta.

IZVOR: STUDENTSKI ZBOR FKIT-A