LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prava

SZZG neće dopustiti da SC sankcionira studente zbog borbe za vlastita prava

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je studente da nastave bojkot unatoč izjavi sanacijskog upravitelja Bošnjaka da je neplaćanje stanarine podloga za disciplinski prekršaj. Svoje je mišljenje iznio i studentski pravobranitelj.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je studente da nastave bojkot unatoč izjavi sanacijskog upravitelja Bošnjaka da je neplaćanje stanarine podloga za disciplinski prekršaj. Svoje je mišljenje iznio i studentski pravobranitelj.

Nakon što je Studentski odbor SD-a Stjepan Radić kontaktirao sanacijskog upravitelja Studentskog centra Zagreb Mirka Bošnjaka, koji je rekao da bi studenti koji ne plaćaju stanarinu i koji su trenutno u bojkotu plaćanja za to mogli snositi određene sankcije, odnosno da navedeno predstavlja podlogu za disciplinski prekršaj sukladno Pravilniku, oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poručivši studentima da neće dozvoliti ikakve sankcije.

Podsjećamo, riječ je o bojkotu koji traje od početka ovoga mjeseca, a do kojega je došlo zbog toga što SC nije ispunio sve zahtjeve SZZG-a. Zahtjevi su mu bili upućeni nakon što su građani koji su ostali bez svojih stanova zbog potresa smješteni u studentske sobe Studentskog doma Cvjetno naselje, što je dovelo studente tog doma u nepovoljan položaj. Osim što je potencijalno narušeno njihovo zdravlje, nekima od njih izgubljena je privatna imovina.
Vezano:
Nakon što je sanacijski upravitelj Bošnjak za Domski odbor SD-a Stjepan Radić komentirao bojkot i povratak studenata u studentske domove, SSZG se oglasio na svojoj Facebook stranici i pozvao studente da ne nasjedaju na provokacije Studentskog centra te da nastave s bojkotom jer oni neće dozvoliti da itko snosi sankcije zbog borbe za vlastita prava i imovinu:
– Pozivamo Vas da ne nasjedate na provokacije i bijedne pokušaje zastrašivanja od strane „Studentskog” centra i da nastavite bojkot, nećemo dopustiti da se ijednog studenta sankcionira zbog borbe za vlastita prava i imovinu. Također Vas želimo obavijestiti da smo svu korespondenciju sa „Studentskim” centrom proslijedili Rektoru, Senatu Sveučilišta i dekanima svih fakulteta kako bismo ih informirali o maćehinskom odnosu „Studentskog” centra prema onima koji su svrha njegovog postojanja.
Objasnili su i zašto su pozvali studente na bojkot

– Da budemo jasni, iako je pomalo suludo plaćati 100 kn mjesečno za adekvatno zbrinute stvari, odluke Ministarstva i nadležnih tijela se moraju poštivati. No, ipak smo pozvali na bojkot. Zašto? Zbog problema Studentskog centra, zbog toga što Studentski centar nije namijenjen studentima ili barem nije namijenjen onoliko koliko bi trebao biti. Između ostaloga, naplaćivanje naknade od 100 kuna studentima za prijavu na natječaj za studentski dom, kako bi SC zaposlio jedan cijeli odjel tijekom cijele godine uz dodatno zapošljavanje putem Studentskog servisa dok traju prijave za studentski dom (je li itko ikad možda vidio oglas za taj posao?!), smatramo neprimjerenim. Što rade čitavu godinu zaposlenici kojima posao traje samo 60 dana u toj istoj godini, koliko natječaj traje, a koji je ujedno trom, zamarajuć i neadekvatan za 21. stoljeće?! Isto kao što nam je sporan dio da se iz tih naknada plaća softverski sustav cijelog Studentskog centra, kao i nepotreban trošak materijala koji bi nestao ukoliko bi se sustav u potpunosti digitalizirao (ovako nam naplaćuju papir i duplaju posao). Jadna li je pravda koja mora da se pravda. 

Obratili smo se studentskom pravobranitelju Sveučilišta u Zagrebu kako bismo doznali je li moguće zaštiti studente ako Studentski centar zaista bude inzistirao na nekakvim sankcijama, a njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Stava sam da bi u ovakvoj situaciji studenti, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, imali pravo na sniženje najamnine zbog nemogućnosti korištenja stana prema ugovorenoj uporabi, odnosno na raskid ugovora ako se SN ne osposobi za uporabu u primjerenom roku. Hoće li SC tražiti otkaz ugovora zbog neplaćanja ili se pozivati na koje drugo pravo – to ne znam. Iako, iz cjelokupne dosadašnje situacije dalo bi se zaključiti da SC nema najbolji uspjeh argumentiranja svojih stavova. Ipak, idealno bi bilo postići određenu nagodbu u ovakvoj situaciji, no takva nagodba ne smije biti nauštrb studenata. Imajući navedeno na umu, napominjem: prvo, da materija izlazi iz nadležnosti studentskog pravobranitelja; drugo, da aktivno surađujem sa SZZG-om u rješavanju cjelokupne situacije u kojoj je krajnji cilj da se studentski standard, i u ovakvim izvanrednim situacijama, očuva.

FOTO: PIXABAY