LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šangajska lista

Sveučilište u Zagrebu svrstano među 500 najboljih sveučilišta na svijetu

Zagrebačko sveučilište plasiralo se na jednu od najuglednijih lista za rangiranje svjetskih sveučilišta - Šangajsku listu.

Zagrebačko sveučilište plasiralo se na jednu od najuglednijih lista za rangiranje svjetskih sveučilišta - Šangajsku listu.

Academic Ranking of World Universities objavio je rezultate ovogodišnjega rangiranja poznatoga pod nazivom Šangajska lista. Sveučilište u Zagrebu je na toj listi i ove godine smješteno među najboljih 500 sveučilišta na svijetu. Nije novost da se Sveučilište u Zagrebu visoko plasira na raznim rang listama, no ova je drugačija od drugih.
 

,,Šangajska lista smatra se jednim od najcjelovitijih i najuglednijih izvora za rangiranje svjetskih sveučilišta. Njezini kriteriji, kao što su znanstvene publikacije, citiranost istraživanja, osvojene nagrade i globalni akademski utjecaj, pružaju objektivnu mjeru akademske izvrsnosti, stoga plasman Sveučilišta u Zagrebu među elitnih 500 institucija svijeta potvrđuje kvalitetu u istraživanju, obrazovanju i inovacijama." - stoji na stranici Sveučilišta u Zagrebu.


Sveučilište je ovim izuzetnim uspjehom oduševilo cijelu akademsku zajednicu jer su kriteriji za ulazak na listu odviše strogi. Analizira se više od 30.000 sveučilišta u svijetu, a samo njih oko 2.500 zadovoljava kriterije za rangiranje te se u okviru Šangajske liste objavljuje najboljih 1.000.
 

Kriteriji koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja

1.  Broj alumna koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju

2. Broj znanstvenika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju te broj znanstvenika koji su na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics

3. Broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science te broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama

4. Produktivnost po znanstveniku

Više informacija o rangiranju može se pronaći ovdje.
FOTO: ANA KOLINGER