LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Sveučilište u Zagrebu prima još gotovo 200 pripadnika hrvatskoga naroda izvan RH

Većina fakulteta prijave prima tijekom prve polovice rujna, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske stoji na raspolaganju za pomoć budućim studentima tijekom upisne procedure.

Većina fakulteta prijave prima tijekom prve polovice rujna, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske stoji na raspolaganju za pomoć budućim studentima tijekom upisne procedure.

Zagreb bi mogao postati mjesto boravišta 217 budućih studenata koji pripadaju hrvatskoj manjini. Kako prenosi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zbog njihove je inicijative Sveučilište u Zagrebu svoja vrata odlučilo otvoriti pripadnicima hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2018/2019. pomoću osigurane posebne upisne kvote, tj. 217 raspoloživih mjesta. Kvota je osigurana za pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) te hrvatskom iseljeništvu u prekomorskim i europskim državama i njihovim potomcima.

Središnji ured zadužen je za izdavanje potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu za potrebe upisa, dok se zainteresirani za upise trebaju javiti u studentske referade fakulteta koji svoje kvote nisu popunili na upisima u ljetnom roku. S obzirom na tablicu upisnih kvota koja je priložena na stranicama Ureda popunjeno je dvadesetak mjesta od ukupne kvote, a kandidati se prijavljuju izravno na fakultete na kojima kvote još nisu popunjene. Većina fakulteta prijave prima tijekom prve polovice rujna 2018, no informacije za pojedini fakultet istaknute su u tablici.

Kandidati koji su četverogodišnje srednje obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske nisu dužni polagati ispite Državne mature u Republici Hrvatskoj. Popis potrebne dokumentacije također je dostupan u prilogu na stranicama Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji stoji na raspolaganju za pomoć pri lakšem snalaženju upisnoj proceduri. Svi koji imaju pitanja ili poteškoće mogu se javiti na njihovu adresu e-pošte upisne-kvote@hrvatiizvanrh.hr ili telefonskim pozivom na brojeve +385 1 6444 676 i +385 1 6444 669.

FOTO: STUDENTSKI.HR