LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šangajska rang-lista sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu ponovno proglašeno jednim od najuglednijih u svijetu

Sveučilište u Zagrebu četvrti se put našlo na Šangajskoj rang-ljestvici. Samim time uvršteno je na popis tri posto najkvalitetnijih sveučilišta svijeta.

Sveučilište u Zagrebu četvrti se put našlo na Šangajskoj rang-ljestvici. Samim time uvršteno je na popis tri posto najkvalitetnijih sveučilišta svijeta.

Prije nekoliko je dana objavljena Šangajska rang-lista sveučilišta prema kojoj je Sveučilište u Zagrebu ponovno uvršteno na popis 500 najuglednijih sveučilišta svijeta. Ovaj je status najveće hrvatsko sveučilište držalo i tri godine za redom, od 2011. do 2013. godine, a ove se godine ponovno plasiralo među 3 posto najkvalitetnijih sveučilišta u svijetu.

Šangajski popis 500 najboljih svjetskih sveučilišta (Academic Ranking of World Universities; ARWU) najpoznatije je i najutjecajnije te jedno od najcitiranijih rangiranja svjetskih sveučilišta koje od 2003. godine provodi i objavljuje sveučilište Jiao Tong. Ljestvica se temelji na nizu pokazatelja znanstveno-istraživačkog te akademskog uspjeha među kojima se ističu suradnja s alumnijima, broj istraživača čiji se radovi citiraju u znanstvenim publikacijama, broj radova objavljenih u svjetski poznatim znanstvenim časopisima Nature i Science te broj radova indeksiranih u relevantnim bazama, kao i akademski uspjeh.

Iz zagrebačkog sveučilišta navode da je ovo velik uspjeh za našu malu zemlju. Smatraju kako će on poslužiti kao motivacija za daljnju konkurentnost ovoga, ali i ostalih hrvatskih sveučilišta na svjetskoj obrazovnoj sceni.

Prvih deset mjesta ljestvice podijelili su SAD i Velika Britanija, a američki je Harvard na samom vrhu 14. godinu za redom. Od europskih sveučilišta najviše je rangiran Švicarski federalni institut za tehnologiju koji se nalazi na 19. mjestu, a od bližih nam susjeda najbolje je plasirano rimsko sveučilište Sapienza. Cijeli popis pogledajte na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR