LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjesi sastavnica

Sveučilište u Zagrebu osvojilo ukupno 13 medalja za inovacije

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske održan je AGRO ARCA sajam te izložba ARCA, na kojima su sastavnice zagrebačkog sveučilišta ostvarile izniman uspjeh.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske održan je AGRO ARCA sajam te izložba ARCA, na kojima su sastavnice zagrebačkog sveučilišta ostvarile izniman uspjeh.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu briljirale su na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA i Sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA. Osvojile su ukupno tri zlatne, sedam srebrnih i tri brončane medalje.

Tijekom tri dana trajanja izložbe i sajma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, od 19. do 21. listopada 2017., predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona. Riječ je o inovacijama poduzetnika, akademske i znanstvene zajednice te pojedinaca i istraživačkih skupina okupljenih oko nacionalnih i lokalnih udruženja inovatora, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Metalurški fakultet ove su se godine na izložbi ARCA predstavili svaki s po tri inovacije, za koje je RGNF nagrađen s jednom zlatnom i dvjema srebrnim medaljama, a inovacije Metalurškoga fakulteta dobile su po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. Geotehnički fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje predstavljali su se na izložbi svaki s dvjema inovacijama za koje su nagrađeni dvjema srebrnim (FSB) i dvjema brončanim nagradama (Geotehnički fakultet). Inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva nagrađena je zlatnom medaljom, a inovacije Šumarskoga fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta svaka s po jednom srebrnom medaljom.

Iznimni uspjesi sastavnica na tim dvjema manifestacijama pokazatelj su da se snažnijim povezivanjem gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te korištenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture značajno može osnažiti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i pridonijeti razvoju RH.

Međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2017 i Sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, suorganizatori su bili Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a partner HAMAG BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Događaji su održani pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske gospodarske komore. Generalni pokrovitelj bio je Končar – Elektroindustrija d. d.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR