LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SMART-Water

Sveučilište u Zadru partner na projektu kontrole kvalitete kopnenih voda pomoću AI-ja, dobili preko pola milijuna eura

Projekt „SMART-Water” trajat će 36 mjeseci, tijekom kojih će se provoditi intenzivna istraživanja i aktivnosti usmjerene na očuvanje i poboljšanje kvalitete voda u regiji.

Projekt „SMART-Water” trajat će 36 mjeseci, tijekom kojih će se provoditi intenzivna istraživanja i aktivnosti usmjerene na očuvanje i poboljšanje kvalitete voda u regiji.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpisao je s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković D. M. Smithom ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,3 milijuna eura, za projekt SMART-Water. U tome važnom projektu Sveučilište u Zadru sudjeluje kao jedan od partnera, zajedno s Parkom prirode Hutovo Blato (BiH), Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (CG) te Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore (CG).

Projekt SMART-Water odobren je za financiranje u okviru programa Interreg VI-A IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2021–2027. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 532 652,51 eura, od čega 1 302 754,62 eura dolazi iz fondova IPA III CBC. Sveučilištu u Zadru dodijeljen je proračun u iznosu od 529 200 eura. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA III fondova Europske unije.

Međunarodna konferencija o evoluciji i razvoju živčanih sustava na Sveučilištu u Zadru


 

Provodit će se u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori


Glavni cilj projekta SMART-Water je poboljšanje postupaka kontrole kvalitete kopnenih (jezerskih) voda korištenjem modela umjetne inteligencije. Istraživanja u okviru projekta provodit će se na tri pilot-lokacije: Vranskom jezeru u Hrvatskoj, Deranskom jezeru u Bosni i Hercegovini te dijelu Skadarskog jezera u Crnoj Gori.

Prijavite se za stručnu praksu u inozemstvu i steknite dragocjeno iskustvo, čak i u ljetnim mjesecima


Djelatnici Centra za geoprostorne tehnologije i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Silvije Šiljeg, imat će ključnu ulogu u razvoju metodološkog okvira za praćenje i procjenu kvalitete vodnih tijela. Integracijom in-situ uzorkovanja, regresijskih analiza, daljinskih istraživanja i umjetne inteligencije, cilj je precizno identificirati rizike i osigurati očuvanje kvalitete vode.

Osim očuvanja kopnenih voda, projekt SMART-Water ima za cilj unaprjeđenje postojećih zakonodavnih okvira, efikasnije upravljanje vodama u regiji te podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja vodnih resursa. Projekt također teži uključivanju lokalnih zajednica, donositelja odluka i znanstvenika u proces donošenja odluka i spremnosti na klimatske promjene, prekomjernu eksploataciju i zagađenje.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZADRU, PR
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZADRU, PR