LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Josip Faričić

Sveučilište u Zadru ima novog rektora: kakve promjene donosi?

Osim što će dobiti novog rektora, Sveučilište u Zadru uskoro će biti obuhvaćeno reakreditacijom pri čemu će međunarodno povjerenstvo procijeniti kvalitetu ustanove, odnosno studijskih programa.

Osim što će dobiti novog rektora, Sveučilište u Zadru uskoro će biti obuhvaćeno reakreditacijom pri čemu će međunarodno povjerenstvo procijeniti kvalitetu ustanove, odnosno studijskih programa.

Svečana inauguracija novog rektora Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josipa Faričića održat će se u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine. Novi rektor iza sebe ima vrijedno akademsko iskustvo, a tijekom svog mandata želi uvesti nekoliko promjena, piše Novi list.
 

Unaprjeđenje timskog rada


Novi rektor smatra da su uvažavanje pojedinaca i timski rad, nešto na što treba staviti fokus. Za njega uloga rektora predstavlja neki oblik moderatora svih relevantnih sveučilišnih aktivnosti, za koje je timski rad ključan. Istaknuo je i važnost kolegijalnosti, uvažavanja različitih ideja i pristupa te supsidijarnost.
 

Predstavljanje Sveučilišta 


Faričić želi predstavljati Sveučilište na lokalnoj, županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, ali i surađivati s raznim upravnim tijelima, organizacijama, udrugama i slično. Prilikom tih suradnji posebnu pozornost posvetit će etičkim standardima, dostojanstvu i ugledu institucije, ali i svih članova zajednice.
 

Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja

 

„Uz ideje o daljnjoj internacionalizaciji uvođenjem zajedničkih studija s drugim ustanovama iz inozemstva (što već prakticiramo kada je riječ o biotehnologiji mora s obzirom na našu uključenost u europsku sveučilišnu alijansu EU-CONEXUS) i stalnu, iako ne u svim slučajevima dovoljnu dinamičnu prilagodbu konkretnim potrebama našega društva i gospodarstva, ne možemo zanemariti ni intrinzičnu potragu za novim spoznajama u onim područjima koja ne ovise o varijacijama na tržištu rada.“ – ispričao je za Novi list.


Reakreditacija Sveučilišta


Međunarodno povjerenstvo procijenit će kvalitetu Sveučilišta u Zadru, odnosno studijskih programa te udijeliti preporuke za daljnje korake. To znači da će doći do revizije studijskih programa, ali i pokretanja novih koji će biti na hrvatskom i engleskom jeziku.

Također, Sveučilište u Zadru jedno je od hrvatskih javnih sveučilišta koja ove godine nisu ispunila upisnu kvotu. Novi rektor je istaknuo potrebu za učinkovitijom koordinacijom između sveučilišta kako bi se povećala međusobna komplementarnost i sinergija.
 

„Planiram potaknuti intenzivniji angažman studenata u ažuriranju postojećih i kreiranju novih studijskih programa te aktivniji angažman studenata u znanstvenim istraživanjima. Posebna pozornost bit će posvećena studentskoj praksi, zbog čega će se povećati broj različitih nastavnih baza. Hvalevrijedni sustav studentskih projekata unaprijedit će se uvođenjem procedura nalik na institucijske znanstvene projekte te poduprijeti dodatnim sredstvima. Tim projektima obuhvatit će se znanstvena istraživanja, umjetnički programi, sudjelovanje u programima razvoja civilnog društva i rada s djecom te sportske aktivnosti.“ – objasnio je Faričić.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA