LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financiranje studentskih aktivnosti

Sveučilište u Splitu za najbolje ovogodišnje studentske projekte iz upisnina izdvojilo čak 1,8 milijuna kuna

Studentske udruge koje djeluju pod okriljem splitskog sveučilišta ove su godine za svoje djelovanje i kvalitetne projekte nagrađene pozamašnim financijskim sredstvima kojima se podupire i omogućava realizacija najzanimljivijih i najinovativnijih studentskih ideja.

Studentske udruge koje djeluju pod okriljem splitskog sveučilišta ove su godine za svoje djelovanje i kvalitetne projekte nagrađene pozamašnim financijskim sredstvima kojima se podupire i omogućava realizacija najzanimljivijih i najinovativnijih studentskih ideja.

U srijedu, 13. lipnja, predstavnici studentskih udruga sastali su se s rektorom splitskoga sveučilišta prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem kako bi potpisali Ugovore o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2017/2018. Novčana sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 1,8 milijuna kuna koja su ove godine dodijeljena splitskim studentskim udrugama namijenjena su financiranju kvalitetnih studentskih projekata iz tri područja djelovanja: sportskih aktivnosti, znanosti i tehnologije te kulture i umjetnosti.

Osim studenata nositelja studentskih projekata te splitskoga rektora, procesu potpisivanja ovogodišnjih ugovora prisustvovali su i prorektori Sveučilišta prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, prof. dr. sc. Marko Rosić, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju te Josip Podrug, predsjednik splitskog Studentskog zbora.

Ovakav postupak dodjele financijskih sredstava ima značajan i pozitivan utjecaj na studente kojima se na taj način pruža izvanredna prilika da pokažu vlastitu kreativnost, inovativnost i talente. Rezultat takve vrste studentskog angažmana i truda vidljiv je u procesu realizacije vrlo kvalitetnih projekata koji su od iznimne važnosti za razvoj i napredak cjelokupnog Sveučilišta. Neki od najboljih dosadašnjih primjera najuspješnijih splitskih studentskih projekata svakako su festival DIPLOMAC, čiji su kreatori studenti Glume s Umjetničke akademije, kao i projekt Formule i prototipa trkaćeg motora čiji su autori vrijedni studenti strojarstva s FESB-a.

Predstavnici studentskih udruga sa splitskim rektorom, FOTO: Sveučilište u Splitu

Prilikom dodjele i potpisivanja ugovora splitski se rektor posebno zahvalio članovima Povjerenstva koji su vrednovali i odabrali najbolje studentske projekte, ali i prorektorima koji su, svaki u svome području, pomogli pri odabiru najkvalitetnijih. Prema riječima prorektora Matulića, projekti iz područja kulture iznjedrili su niz zanimljivih i kreativnih studentskih ideja i aktivnosti zahvaljujući kojima se podigla vidljivost te značaj kulture i umjetnosti, ne samo na Sveučilištu, već i u čitavom gradu. 

U području sporta, kako je kazao prorektor Rosić, pri evaluaciji projekata vodilo se računa o ravnoteži između dvaju elemenata: vrhunskog sporta i rekreacije. Predsjednik Studentskog zbora Josip Podrug naglasio je kako će svoje projekte, osim nenatječajnim sredstvima, studenti moći financirati i natječajnim sredstvima iz upisnina, a naposljetku i putem natječaja Studentskog zbora. Zahvaljujući tome mnogi će se kvalitetni studentski projekti moći realizirati, a to je od velike važnosti ne samo za splitske studente, već za cijelo Sveučilište grada pod Marjanom. 

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU