LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preddiplomski studij

Sveučilište u Rijeci dobilo novi studij, upisi su već u tijeku! Donosimo detalje

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje.

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje.

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci službeno je dobio odobrenje za izvođenje novog sveučilišnog prijediplomskog studija mehatronike i robotike. Po završetku studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer/sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) inženjer/inženjerka mehatronike i robotike (univ. bacc. ing. mech.).

Sveučilišni prijediplomski studij mehatronike i robotike pruža studentima temeljna znanja i vještine potrebne za daljnje studiranje na sveučilišnom diplomskom studiju mehatronike i robotike, ali i kompetencije i vještine nužne za zapošljavanje na stručnim poslovima. Kroz program, studenti će steći znanja iz programskih jezika poput Pythona i C-a, upoznati se s tehnologijama 3D modeliranja, skeniranja i printanja te razviti predznanja za razvoj i konstrukciju mehatroničkih i robotskih sustava. Također, naučit će razvijati algoritme za upravljanje robotima i mehatroničkim sustavima prema specifičnim zahtjevima uređaja ili procesa. Na višim godinama studija, studenti će se baviti temama poput robotskih manipulatora, mobilnih i industrijskih robota.
 

Cilj studija


Studij ima za cilj osposobiti studente za primjenu temeljnih i specijalističkih znanja iz strojarstva, rješavanje praktičnih problema, primjenu znanja iz tehnike, matematike i računarstva, korištenje suvremenih inženjerskih alata te razvijanje vještina timskog rada, učinkovite komunikacije, etičnosti i etičke odgovornosti. Studenti će također razviti svijest o utjecaju inženjerskih rješenja na društvo i okolinu.

Studenti koji završe ovaj studij steći će znanja iz različitih područja kao što su elektrotehnika, strojarstvo i računarstvo, te imati mogućnost stjecanja dodatnih mikrokvalifikacija odabirom skupina izbornih predmeta. To će im omogućiti zapošljavanje u širokom spektru tvrtki. Primjerice, moći će raditi na poslovima industrijske automatizacije, robotike, automatizacije postrojenja i procesa, programiranja industrijskih računala te integracije mehaničkih, električnih i upravljačkih sustava.
 

U pripremi i diplomski studij


Odluči li se student za nastavak studija, moći će upisati sveučilišni diplomski studij strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci ili sličan studij na ostalim sveučilištima u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i Sveučilišni diplomski studij mehatronike i robotike na Tehničkom fakultetu u Rijeci kako bi studenti koji završe prijediplomski studij mehatronike i robotike mogli nastaviti svoje obrazovanje na diplomskoj razini.

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje. Studenti koji završe ove programe redovito nalaze zaposlenje, što potvrđuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novi studij mehatronike i robotike integrira znanja iz ovih tehničkih područja, čineći ga prirodnim nastavkom razvoja Fakulteta.

Talenti riječkih studenata na djelu, njihova izložba „Mirluh atmosfere” osvojila prvo mjesto


Na Tehničkom fakultetu ističu da je otvaranje ovog interdisciplinarnog studija omogućeno zahvaljujući kvalitetnom nastavnom kadru i nedostatku sličnih programa u regiji. Očekuju da će novi studij privući studente iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, uz dodatnu privlačnost života u Rijeci.
 

Kvote za upis novog studija


Upisna kvota za državljane Republike Hrvatske i Europske unije – redoviti studenti: 30
Upisna kvota za državljane Republike Hrvatske i Europske unije – izvanredni studenti: 10
Upisna kvota za strane državljane – redoviti studenti: 3
Upisna kvota za strane državljane – izvanredni studenti: 3
 

Bodovanje pri upisu


Prosjek svih ocjena srednje škole: 30%
 

Državna matura


Obvezni dio:

ANKETA: Pokreću se „Rodni studiji” na Filozofskom – koliko je tržištu rada uistinu potreban ovaj studij?


Matematika (A razina): 40%
Hrvatski jezik (Jedinstvena ili B razina): 7,5%
Strani jezik (B razina): 7,5%

Izborni dio:

Fizika: 15%
 

Trajanje studija


3 godine


Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i američkog sveučilišta


Za više informacija o studiju, zainteresirani kandidati mogu posjetiti web stranicu. Upisi za akademsku godinu 2024./2025. su već u tijeku, što omogućava budućim studentima da se prijave putem sustava Postani student.
IZVOR: TEHNIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U RIJECI
FOTO: CANVA PRO/GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA