LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preddiplomski studij

Sveučilište u Rijeci dobilo novi studij, upisi su već u tijeku! Donosimo detalje

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje.

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje.

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci službeno je dobio odobrenje za izvođenje novog sveučilišnog prijediplomskog studija mehatronike i robotike. Po završetku studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer/sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) inženjer/inženjerka mehatronike i robotike (univ. bacc. ing. mech.).

Sveučilišni prijediplomski studij mehatronike i robotike pruža studentima temeljna znanja i vještine potrebne za daljnje studiranje na sveučilišnom diplomskom studiju mehatronike i robotike, ali i kompetencije i vještine nužne za zapošljavanje na stručnim poslovima. Kroz program, studenti će steći znanja iz programskih jezika poput Pythona i C-a, upoznati se s tehnologijama 3D modeliranja, skeniranja i printanja te razviti predznanja za razvoj i konstrukciju mehatroničkih i robotskih sustava. Također, naučit će razvijati algoritme za upravljanje robotima i mehatroničkim sustavima prema specifičnim zahtjevima uređaja ili procesa. Na višim godinama studija, studenti će se baviti temama poput robotskih manipulatora, mobilnih i industrijskih robota.
 

Cilj studija


Studij ima za cilj osposobiti studente za primjenu temeljnih i specijalističkih znanja iz strojarstva, rješavanje praktičnih problema, primjenu znanja iz tehnike, matematike i računarstva, korištenje suvremenih inženjerskih alata te razvijanje vještina timskog rada, učinkovite komunikacije, etičnosti i etičke odgovornosti. Studenti će također razviti svijest o utjecaju inženjerskih rješenja na društvo i okolinu.

Studenti koji završe ovaj studij steći će znanja iz različitih područja kao što su elektrotehnika, strojarstvo i računarstvo, te imati mogućnost stjecanja dodatnih mikrokvalifikacija odabirom skupina izbornih predmeta. To će im omogućiti zapošljavanje u širokom spektru tvrtki. Primjerice, moći će raditi na poslovima industrijske automatizacije, robotike, automatizacije postrojenja i procesa, programiranja industrijskih računala te integracije mehaničkih, električnih i upravljačkih sustava.
 

U pripremi i diplomski studij


Odluči li se student za nastavak studija, moći će upisati sveučilišni diplomski studij strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci ili sličan studij na ostalim sveučilištima u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i Sveučilišni diplomski studij mehatronike i robotike na Tehničkom fakultetu u Rijeci kako bi studenti koji završe prijediplomski studij mehatronike i robotike mogli nastaviti svoje obrazovanje na diplomskoj razini.

Ovaj novi studij predstavlja značajan iskorak u obrazovnoj ponudi Fakulteta, koji već nudi uspješne programe iz strojarstva, računarstva, elektrotehnike i brodogradnje. Studenti koji završe ove programe redovito nalaze zaposlenje, što potvrđuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Novi studij mehatronike i robotike integrira znanja iz ovih tehničkih područja, čineći ga prirodnim nastavkom razvoja Fakulteta.

ANKETA: Pokreću se „Rodni studiji” na Filozofskom – koliko je tržištu rada uistinu potreban ovaj studij?


Na Tehničkom fakultetu ističu da je otvaranje ovog interdisciplinarnog studija omogućeno zahvaljujući kvalitetnom nastavnom kadru i nedostatku sličnih programa u regiji. Očekuju da će novi studij privući studente iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, uz dodatnu privlačnost života u Rijeci.
 

Kvote za upis novog studija


Upisna kvota za državljane Republike Hrvatske i Europske unije – redoviti studenti: 30
Upisna kvota za državljane Republike Hrvatske i Europske unije – izvanredni studenti: 10
Upisna kvota za strane državljane – redoviti studenti: 3
Upisna kvota za strane državljane – izvanredni studenti: 3
 

Bodovanje pri upisu


Prosjek svih ocjena srednje škole: 30%
 

Državna matura


Obvezni dio:

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i američkog sveučilišta


Matematika (A razina): 40%
Hrvatski jezik (Jedinstvena ili B razina): 7,5%
Strani jezik (B razina): 7,5%

Izborni dio:

Fizika: 15%
 

Trajanje studija


3 godine


Sveučilište Algebra pokrenulo novi studij digitalne ekonomije uz potporu vodećih revizorskih kuća


Za više informacija o studiju, zainteresirani kandidati mogu posjetiti web stranicu. Upisi za akademsku godinu 2024./2025. su već u tijeku, što omogućava budućim studentima da se prijave putem sustava Postani student.
IZVOR: TEHNIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U RIJECI
FOTO: CANVA PRO/GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA