LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovna ponuda

Sveučilište Sjever gradi prepoznatljivost kroz međunarodne projekte; u tijeku „ISD Uni”

Aktualni projekt u kojem kao partner sudjeluje Sveučilište Sjever potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

Aktualni projekt u kojem kao partner sudjeluje Sveučilište Sjever potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

U Sveučilišnom centru Varaždin 4. srpnja održana je radionica u sklopu projekta Integrated Settlement Development Knowledge Centeres in the HU-HR Border Zone, akronima ISD Uni. Njegov je opći cilj zajednički je razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/centara znanja. Sveučilište Sjever u ovom je projektu partner, kao i Županije Baranya (HU), dok je voditelj projekta Sveučilište u Pečuhu.  

Voditelj projekta Sveučilišta Sjever dr. sc. Matija Orešković istaknuo je važnost ovog projekta te je pritom posebno pohvalio studente:

– Projekt je usmjeren na razvoj pograničnih zona i naselja koja su slabije razvijena i neplanski rađena. S hrvatske strane uključena su tri grada - Ludbreg, Prelog i Varaždin koji su izvrsni primjer za integrirani razvoj jer se nalaze u dvije županije te su dobro povezani, dok su s mađarske strane uključeni gradovi Vilany, Siklós i Harkány. Također moram naglasiti da je sa strane Sveučilišta Sjever; konkretno Odjela za graditeljstvo na projektu aktivno radilo 11 studenata preddiplomskog studija. Oni su timskim radom na ovom projektu stekli izuzetno vrijedna iskustva koja su dobra i za sam nastavak studija, točnije diplomski studij Graditeljstvo koji od jeseni kreće na Sveučilištu Sjever. Također, jedan od važnih rezultata ovog projekta bit će i razvoj združenog kurikularnog programa čija će se implementacija naći na nekom od budućih studija, a nastat će na temelju teme samog projekta.  

Nakon uvodnog dijela i pozdravih riječi predstavnika Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Pečuhu – dr. Gabrielle Medvegy, na radionici je istaknuto što se sve dosad napravilo te su studenti prezentirali svoje radove i ideje vezane za integrirani razvoj naselja. Projekt ISD Uni ponajprije potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

Međunarodna prepoznatljivost Sveučilišta gradi se na upravo na projektima ove vrste. Prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet istaknula je tom prilikom kako je Sveučilište Sjever uvijek otvoreno za suradnju u pogledu projekata, posebno međunarodnih:

– Međunarodne suradnje na projektima izuzetno su važne jer se njima poboljšavaju i znanja, vještine, kompetencije prije svega samih nastavnika koji tada svoja znanja prenose na studente. Kao Sveučilište nastojimo sudjelovati u što više prijava na natječaje, radimo brojne projekte među kojima moramo istaknuti Erasmus+; K107, K103 gdje smo ove godine za realizaciju mobilnosti i projekata dobili duplo veći iznos nego prošle. Sudjelujemo u nekoliko Interreg projekata te apliciramo i na ostale brojne natječaje. Također, u naše projekte osim nastavnika i znanstvenika, nastojimo uključiti i studente za što je dobar primjer i ovaj projekt ISD Uni. Osim projekata radimo i na razvoju novih studijskih programa, uključujući i dva nova na poslijediplomskoj razini jer želimo da grad Varaždin i cijela regija postanu centar obrazovanja – sveučilišni centar. 

Da Sveučilište Sjever prepoznaje važnost međunarodne suradnje u pogledu unaprjeđenja obrazovanja dokazuje između ostalog i združeni poslijediplomski, odnosno doktorski studij Međunarodni ekonomski odnosi i menadžement koje Sveučilište Sjever provodi u suradnji s austrijskim Sveučilištem Burgenland iz Eisenstadta.

ISD Uni odobren je za sufinanciranje u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014-2020 te je njegova vrijednost 192 tisuće eura, od čega je EU financirala 168 tisuća eura, te će trajati do prosinca 2018.

FOTO: FLICKR