LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture otvara svoja vrata

Ove će godine u radu Sveučilišne škole sudjelovati 28 polaznika iz 17 zemalja diljem svijeta, a kao i prethodnih godina, polazit će ju i stipendisti s partnerskih sveučilišta.

Ove će godine u radu Sveučilišne škole sudjelovati 28 polaznika iz 17 zemalja diljem svijeta, a kao i prethodnih godina, polazit će ju i stipendisti s partnerskih sveučilišta.

Službeno otvorenje ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture održat će se u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 26. lipnja s početkom u 9 sati. Na svečanom će se otvorenju polaznicima obratiti voditeljica Škole prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, v. d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić te rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras.

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Ove će godine u radu Sveučilišne škole sudjelovati 28 polaznika iz 17 zemalja diljem svijeta, a kao i prethodnih godina, polazit će ju i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile), Instituta Filip Kaušić (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Macquarie sveučilišta (Australija), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka) te sa Sveučilišta u Torontu (Kanada).

Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture službeno završava u petak, 21. srpnja. Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik te 1 ECTS bodom za Hrvatsku kulturu.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR