LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOGAĐAJI NA SVEUČILIŠTU

Svečano potpisan akt o otvorenju Centra za njemačke i europske studije na Sveučilištu u Zagrebu

Na temelju potpisanoga dokumenta produbit će se znanstveni i akademski odnosi između Hrvatske i Njemačke te će se poduprijeti europska integracija regije kroz povećanu znanstvenu suradnju Njemačke, Hrvatske i jugoistočne Europe.

Na temelju potpisanoga dokumenta produbit će se znanstveni i akademski odnosi između Hrvatske i Njemačke te će se poduprijeti europska integracija regije kroz povećanu znanstvenu suradnju Njemačke, Hrvatske i jugoistočne Europe.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i predsjednik Sveučilišta u Regensburgu prof. dr. Udo Hebel potpisali su 16. ožujka 2023. akt o otvorenju Centra za njemačke i europske studije na Sveučilištu u Zagrebu i osnivanju Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu.
 

Centar za njemačke i europske studije zajednička je institucija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Regensburgu s regionalnim fokusom na jugoistočnu Europu. Planirano je da se Centar razvije u međunarodni Centar za njemačke i europske studije Njemačke službe za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD). Trenutačno postoji 20 takvih centara u 11 zemalja svijeta. Sveučilište u Zagrebu tako bi bilo dio globalne mreže izvrsnosti vodećih sveučilišta i jedino sveučilište u toj mreži u jugoistočnoj Europi. U drugom je fokusu Centra promicati višejezičnost u znanosti i obrazovanju s fokusom na njemački u jugoistočnoj Europi i hrvatski u Njemačkoj. U sklopu toga fokusa, na Sveučilištu u Regensburgu u zimskom semestru 2023./2024. otvorit će se, radi uspostave Croaticuma, lektorat za hrvatski jezik i kulturu. Lektorat će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. To će biti prvi Croaticum u zemljama njemačkoga govornoga područja, a ocjenjuje se kako je to i povijesni iskorak za hrvatski jezik u slavistici na njemačkom govornom području.
 

Na temelju potpisanoga dokumenta produbit će se znanstveni i akademski odnosi između Hrvatske i Njemačke te će se poduprijeti europska integracija regije kroz povećanu znanstvenu suradnju Njemačke, Hrvatske i jugoistočne Europe.
 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić u svom je govoru istaknuo kako je potpisivanje ovoga akta važan trenutak u povijesti Sveučilišta jer se otvara novo poglavlje u suradnji Hrvatske i Njemačke, koje je sada podignuto na višu razinu. Time je i Sveučilište u Zagrebu prepoznato kao dio mreže izvrsnosti vodećih europskih sveučilišta, zaključio je rektor.
 

Osnivanje Centra imat će važnu ulogu u stvaranju veza između hrvatskih i njemačkih studenata i profesora, ali i u jačanju međunarodne suradnje. Cilj je razvijati i provoditi europski orijentirane i interdisciplinarne istraživačke projekte i studijske programe. Osnivanje Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu veliko je priznanje za hrvatsku kulturu i povijesni iskorak za hrvatski jezik, rekao je rektor Lakušić.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpisivanju je nazočio ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman.

Ovo je veliki dan za širenje akademske ponude obaju sveučilišta, kao i za produbljivanje hrvatsko-njemačke znanstvene suradnje te jačanje akademske suradnje u Europi općenito, a posebno u jugoistočnoj Europi, rekao je.
Osvrnuvši se i na stanje rata u Ukrajini naglasio je da su ovakve suradnje od posebnoga značaja danas jer daju znak da europska ideja ide dalje i da nećemo dozvoliti da mračna strana europske povijesti zavlada našim umom.
 

Prof. dr. Udo Hebel, predsjednik Sveučilišta u Regensburgu izrazio je veliko zadovoljstvo potpisanim aktom.

Iako naše Sveučilište surađuje u svojoj mreži s oko 300 sveučilišta, posebno mjesto uvijek čine sveučilišta u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a pri vrhu zbog duge tijesne povijesne povezanosti – suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu, naglasio je prof. dr. Udo Hebel.

Kraća izlaganja o Centru i zajedničkoj suradnji održali su budući voditelj Centra prof. dr. sc. Siegfried Gehrman, direktor Leibnitz instituta za istočnu i jugoistočnu Europu prof. dr. Ulf Brunnbauer i prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić.
 

Uz brojne visoke uzvanike, prorektorice i prorektore, dekanice i dekane oba sveučilišta, svečanom događanju nazočili su i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Christian Hellbach te akademik Goran Muić, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, PRESS