LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vivat academia

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

Rektor je na svečanoj sjednici dodijelio 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor je na svečanoj sjednici dodijelio 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 3. studenoga 2021. održana je svečana sjednica Senata povodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu. Uoči svečane sjednice u HNK-u, sveučilišno je izaslanstvo na groblju Mirogoju položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Program svečanosti započeo je pozdravnim govorima visokih uzvanika. Uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uzvanicima u HNK-u obratio se izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te akademik Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa o Sveučilištu u Zagrebu na početku 353. akademske godine.
– Hrvatska nije siromašna država niti je Zagreb siromašan grad, naše su mogućnosti značajno veće i zato naše najveće sveučilište zaslužuje od države više ulaganja, više novca – poručio je predsjednik Zoran Milanović.
Dodao je da je i sam bivši student zagrebačkoga sveučilišta, zbog čega je na dodatno školovanje u inozemstvo svojevremeno išao bez ikakvih kompleksa odnosno s istom razinom znanja kao i njegovi kolege, vršnjaci iz drugih europskih država.

– No, za tim europskim sveučilištima, naše najveće i najstarije, Sveučilište u Zagrebu, zaostaje po pitanju ulaganja odnosno izdvajanja države u njen rad – dodao je. 

Predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, podsjetila je da je zagrebačko sveučilište Alma mater svim ostalim sveučilištima u Hrvatskoj.

– Tradicija Sveučilišta u Zagrebu je sjajna i obvezujuća. U prigodi obilježavanja ove velike obljetnice želim zato iskazati duboku zahvalnost i poštovanje. Naš svijet znanosti i visokoga obrazovanja istovremeno je i osobito plemenit i osobito zahtjevan. Plemenit, jer ga pokreće intrinzična motivacija za razumijevanjem. Zahtjevan, jer traži naporan rad da se postigne to razumijevanje. Upravo zato silno je važno našem sustavu dati mjesto u društvu koje zaslužuje. Gubljenje vjere u vladavinu zasluga i rada kojem svjedočimo je porazno i moramo se zapitati možemo li to promijeniti – između ostaloga je u svom govoru navela rektorica Prijić Samaržija.   

Rektor je na svečanoj sjednici dodijelio 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković, Andrija Mohorovičić, Andrija ŠtamparArs summa universitatis za godinu 2021, te medalje Sveučilišta u Zagrebu. 
 
VEZANO: Ovi profesori bit će nagrađeni posebnim priznanjima povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR