LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Svečano obilježavanje 70 godina studija stomatologije

Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine, a 70 godina kasnije taj će se dan obilježiti svečanom akademijom.

Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine, a 70 godina kasnije taj će se dan obilježiti svečanom akademijom.

Ovog će se utorka, 25. rujna, u hotelu Westin Zagreb održati svečana akademija povodom proslave 70 godina studija stomatologije / dentalne medicine na Sveučilištu u Zagrebu. Događaj je zakazan za 11 sati.

Program svečane akademije započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika nakon čega će se uzvanicima obratiti dekan Stomatološkoga fakulteta prof. dr. sc. Hrvoje Brkić. Uslijedit će svečano predstavljanje monografije 70 godina studija stomatologije / dentalne medicine na Sveučilištu u Zagrebu, 1948. – 2018., čija je glavna urednica prof. emer. Jadranka Keros. Predstavit će je aktualna prodekanica za znanost i doktorski studij te novoizabrana dekanica Stomatološkog fakulteta prof. dr. sc. Zrinka Tarle. Program će se nastaviti govorom prvoga diplomiranoga doktora dentalne medicine na Sveučilištu – primarijusa Milenka Lainovića.

U glazbenom dijelu svečane akademije sudjelovat će Pjevački zbor ZUBOR Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mezzosopranistica Blanka Tkalčić uz glasovirsku pratnju Davora Ljubića. Program će voditi Oliver Mlakar.

Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine Budući da je postalo nužno školovati visokoobrazovane liječnike kako bi se stanovništvu sačuvalo zdravlje usne šupljine, u sklopu Medicinskoga fakulteta osnovan je Odontološki odsjek na koji se upisalo prvih 47 studenata, ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih dijelova SFR Jugoslavije jer je Sveučilište u Zagrebu već tada bilo poznato po dugoj tradiciji i kvaliteti obrazovanja.

Prije točno 349 godina osnovano Sveučilište u Zagrebu

Godine 1962. Stomatološki odsjek Medicinskoga fakulteta osamostaljuje se i postaje Stomatološki fakultet. Na početku petogodišnji studijski program tijekom godina postaje šestogodišnji preddiplomski i diplomski integrirani studij dentalne medicine. Na njegov oblik, trajanje i specifičnosti utjecali su mnogobrojni čimbenici kao što su međunarodne vizitacije, uvođenje bolonjskoga procesa studiranja te Europska komisija koja je sudjelovala u njegovu preoblikovanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Uz redoviti šestogodišnji studij na hrvatskom jeziku, akademske godine 2017/2018. uveden je i istovjetni studij na engleskom jeziku na koji se tada upisalo prvih 16 studenata.

Izvrsni stručnjaci već punih 70 godina tijekom svojega kliničkog rada pružaju kvalitetnu liječničku uslugu pacijentima diljem svijeta. Ustrajnost u izvrsnosti, odabir najboljih studenata, primjena novih materijala i tehnologija te ulaganje u nastavni i nenastavni kadar konstanta je ovoga fakulteta već punih sedam desetljeća.

FOTO: STUDENTSKI.HR