LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje u Stablu znanja

Sve o umjetnoj inteligenciji – iz perspektive psihologa

Tijekom otvorenog predavanja u Feniksovoj organizaciji zainteresiranoj će se publici predstaviti umjetna inteligenacija, teškoće s kojima se stručnjaci koji je istražuju sureću te koja je uopće poveznica cijelog područja s psihologijom.

Tijekom otvorenog predavanja u Feniksovoj organizaciji zainteresiranoj će se publici predstaviti umjetna inteligenacija, teškoće s kojima se stručnjaci koji je istražuju sureću te koja je uopće poveznica cijelog područja s psihologijom.

U utorak, 26. veljače, Klub studenata psihologije Feniks odlučio je za sve zainteresirane organizirati predavanje na temu Umjetna inteligencija. Događaj će se odvijati u Studentskom centru, konkretnije, na prostoru Stabla znanja s početkom u 19:30. 

Umjetna inteligencija odnosi se na interdisciplinarno područje istraživanja koje se bavi razvojem računala sposobnih za inteligentnu aktivnost. Ovo područje pobudilo je veliko zanimanje informacijskih znanosti, ali i kognitivne psihologije. Sam je cilj predavanja predstaviti publici što je uopće AI (engleska skraćenica za artificial intelligence), s kojim se teškoćama susreću stručnjaci koji istražuju umjetnu inteligenciju te koja je uopće poveznica cijelog područja sa psihologijom

Klub studenata psihologije Feniks čine studenti psihologije s Hrvatskih studija koji su vrlo često angažirani u organiziranju predavanja koja su, osim studentima, zanimljiva i široj publici. Umjetna inteligencija predavanje je u sklopu njihovog projekta Psiho-logo-pop, a evo što Tomislav Jeleković, predsjednik Udruge, poručuje potencijalnim sudionicima: 

– Cijeli projekt započeo je prošle godine s ciljem da se psihologija, osim studentima, približi i zainteresiranoj javnosti. Glavni motivator bio nam je česta neupućenost medija u to što stvarno spada u područje psihologije. Nerijetko su joj bili pripisani koncepti i teme koje zapravo nemaju veze s pravom znanošću. Imali smo potrebu napraviti nešto kako bi na jednostavniji način prezentirali znanstveno utemeljene činjenice. Čitav je koncept osmišljen na način da se kroz popularnu kulturu prikazuje psihologija i da se popularna kultura komentira sa psihološke perspektive. Predavanje nije klasično ex cathedra, već je napravljeno tako da u svakom trenutku netko može postaviti pitanje u opuštenoj atmosferi, uz moderatora i laganu pozadinsku glazbu. Na temu umjetne inteligencije smo se odlučili jer zauzima ogroman dio popularne kulture te je poprilično nejasno što umjetna inteligencija uopće jest. Na predavanju ćemo imati i informatičkog i psihologijskog stručnjaka, oba upućena u temu i područje umjetne inteligencije. Kako smo ipak udruga studenata psihologije, naglasak će biti na psihološkim implikacijama umjetne inteligencije. Nadamo se da će se sudionicima događaj svidjeti te da će se zabaviti, naučiti nešto novo i uspješno prodebatirati s drugima! 

FOTO: PIXABAY