LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Građevinari, geodeti i arhitekti

Sve je više diplomskih radova na temu potresa

– Konkretno, ove godine imamo 83 diplomska rada, od kojih je 14 povezano s potresom u Petrinji ili Zagrebu. – istaknuo je Mateo Gašparović.

– Konkretno, ove godine imamo 83 diplomska rada, od kojih je 14 povezano s potresom u Petrinji ili Zagrebu. – istaknuo je Mateo Gašparović.

Nakon razornih potresa koji su protekle godine pogodili prvo Zagreb i okolicu, a onda i područje Banovine, porastao je broj studenata koji su toj temi odlučili posvetiti svoje diplomske radove, javlja HRT. Budući građevinari, geodeti i arhitekti pružaju tako ideje vezane uz sanaciju.

Građevinski, Arhitektonski i Geodetski fakultet u Zagrebu, uz to što dijele adresu, vrlo često i znanstveno i poslovno djeluju interdisciplinarno. Za HRT su rekli da ih priroda često spoji, a da su potresi tu vezu još više učvrstili. 

– Konkretno, ove godine imamo 83 diplomska rada, od kojih je 14 povezano s potresom u Petrinji ili Zagrebu. – istaknuo je Mateo Gašparović s Geodetskog fakulteta.

Na Arhitekturi su radovi s temom potresa najčešće vezani uz kolegij Nosive konstrukcije.

– Mi smo u dijelu radionica i studija dosta prilagodili program, pa su se studenti bavili obiteljskim kućama u Markuševcu, revitalizacijom Donjeg grada. – kazao je Josip Galić s Arhitektonskog fakulteta.

Kako prenosi HRT, zadaci su prilagođeni i na kolegiju Građevna statika na Građevinskom fakultetu.

– Kroz predmet na 5. semestru, seminarskim radovima nastojim da svatko prođe svoju kuću, stan u kojoj stanuje za točno njegovo potresno opterećenje i da nađu tlocrt svoje kuće i vide koliko je sigurna. – pojasnio je Mladen Meštrović s Građevinskog fakulteta.

FOTO: STUDENTSKI.HR