LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje studentske pravobraniteljice Barbare Šimić

Svaki ispit mora biti ispravljen u roku od pet dana, a studenti nisu svjesni svojih prava

Motivirana radom sa studentima kroz period od skoro godine dana Barbara Šimić napravila je uvod u svoje predavanje objasnivši kako studenti uopće ne poznaju koja im prava pripadaju. Čak i kada su svjesni prava koja im pripadaju, studenti ne vode računa o tome da su svi natječaji i žalbe ograničeni rokovima, a osim toga ne znaju ni tko ih unutar matične organizacije uopće brani. 

Motivirana radom sa studentima kroz period od skoro godine dana Barbara Šimić napravila je uvod u svoje predavanje objasnivši kako studenti uopće ne poznaju koja im prava pripadaju. Čak i kada su svjesni prava koja im pripadaju, studenti ne vode računa o tome da su svi natječaji i žalbe ograničeni rokovima, a osim toga ne znaju ni tko ih unutar matične organizacije uopće brani. 

Stablo znanja novootvoreni je prostor Studentskog Centra u Savskoj osmišljen s ciljem okupljanja studenata Sveučilišta u Zagrebu. Osim što u njemu studenti mogu provoditi slobodno vrijeme čitajući, koristeći kompjutere, učeći i radeći projekte, u njemu se gotovo svakodnevno organiziraju interaktivne radionice, predavanja i debate. Proteklog je tjedna Barbara Šimić, studentska pravobraniteljica zagrebačkog Sveučilišta, u njemu održala predavanje kojim je studente upoznala sa svim pravima koja imaju i s važnošću njihova očuvanja.

Predavanje je kratkim govorom otvorio rektor Boras koji je istaknuo važnost institucije pravobraniteljice studenata. Objasnio je kako je Sveučilište, kao i čitav obrazovni sustav u Hrvatskoj, naišlo na brojne probleme prilikom tranzicije na bolonjski sustav studiranja. U svrhu trijaže problema studenata došlo je do potrebe za imenovanjem pravobranitelja koji će svima stajati na raspolaganju za pravno savjetovanje. Tu funkciju trenutno obnaša studentica prava Barbara Šimić čijim je entuzijazmom i poznavanjem prava rektor oduševljen.

– Sve se može naučiti; studentima samo treba dati pravo da svoje znanje iskažu. – rekao je rektor i objasnio kako vrijeme potrebno za usvajanje gradiva varira od pojedinca do pojedinca. Naglasio je činjenicu da je svima na Sveučilištu u interesu da student završi studij, stoga je uveden veći broj potencijalnih rokova na kojima studenti mogu polagati ispite. Time je dokazano da je većina studenata sposobna položiti kolegije bez obzira na vrijeme koje im je bilo potrebno da savladaju predviđenu literaturu. Naposljetku je pozvao studente da se, ako smatraju da su njihova prava ugrožena, obrate relevantnim osobama za rješavanje istih, a to su dekan fakulteta koji pohađaju, prorektorica Sveučilišta i naposljetku sama pravobraniteljica.

Motivirana radom sa studentima kroz period od skoro godine dana Barbara Šimić napravila je uvod u svoje predavanje objasnivši kako studenti uopće ne poznaju koja im prava pripadaju. Čak i kada su svjesni prava koja im pripadaju, studenti ne vode računa o tome da su svi natječaji i žalbe ograničeni rokovima, a osim toga ne znaju ni tko ih unutar matične organizacije uopće brani. 

Foto: Sandro Gašpar

Predavanjem je fokus stavila na socio-ekonomska prava studenata među kojima su pokaz ZET-a, subvencije i školarine. Ukazala je studentima na to da svi imaju pravo da se prijave na natječaj za smještaj u domu, iako zbog ograničenosti kapaciteta neće svi moći biti primljeni u njega. Osim toga svi studenti imaju pravo na zdravstveno osiguranje tijekom cijele akademske godine Posebna prava dobivaju samo iznimno uspješni studenti, umjetnici i sportaši kojima je dana prilika za studiranjem prema uvjetima izvanrednih studenata.

Što se prava na mirovanje obaveza tiče, studenti mogu pauzirati s obrazovanjem tijekom jednog semestra ili jedne godine, a pravo na duži period varira od fakulteta do fakulteta. Takvo pravo omogućava se u slučaju trudnoće, studenta majke/oca, bolesti, izvršavanja vojne obaveze ili razmjene studenata.

Prikazala je i jednadžbu prema kojoj je 1 ECTS bod ekvivalent 25 sati rada. U navedene sate ne ulaze samo predavanja, već i učenje potrebno za kolegij što je vrlo diskutabilno zbog problema neusklađenosti ECTS sustava jer nisu svi kolegiji podjednako zahtjevni. Izvedbeni plan svakog od kolegija mora biti objavljen prije početka akademske godine i ne smije se mijenjati za vrijeme trajanja iste. Studenti se pritom mogu žaliti u slučaju promjene datuma ispita, ali i ako smatraju da je literatura preopširna. Svaki ispit prema pravilniku mora biti ispravljen u roku od pet dana, dok za kolokvije nije određeno nikakvo pravilo.

Većina studenata svjesna je da do konačnog pada dolazi tek u slučaju da ne polože ispit ni na osmom roku. Fakultet je dužan četvrti i osmi put omogućiti studentu odgovaranje pred ispitnim povjerenstvom kako bi se osigurala nepristranost prilikom zaključivanja ocjene.

Područje rada studentske pravobraniteljice obuhvaća 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, a mandat za obnašanje funkcije može dobiti dva puta na razdoblje u trajanju od godine dana. Svi studenti se Barbari mogu obratiti svakoga četvrtka u njezinom uredu (Savska cesta 25, 1. kat, prostorije Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu) od 14 do 15 sati. Potrebno je samo prijaviti svoj dolazak na adresu e-pošte pravobranitelj.unizg@gmail.com ili se javiti na Facebook stranici. Njezina je uloga preventivna, ona „gugla pravilnike“ kako je simpatično zaključila, a sve u svrhu pružanja što kvalitetnije pomoći kolegama sa Sveučilišta. Pritom naglašava da je iskrenost studenata prilikom žalbi sve što traži zauzvrat!

 

Foto: Sandro Gašpar

 
FOTO: SANDRO GAŠPAR