LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sofisticirana proizvodnja

Suradnja gospodarstva i Sveučilišta rezultirala najboljim brandom u 2017.

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

Tvrtka PIP i fakulteti zagrebačkog Sveučilišta zajedničkim su snagama razvili najsofisticiraniju proizvodnju. Pčelinji proizvodi omiljeni su u hrvatskim domaćinstvima, a spomenuta je tvrtka prepoznala vrijednost takvih proizvoda kao i njezinu učinkovitu ljekovitost. Osim tradicionalnog meda, ona proizvodi i čitav spektar novih proizvoda, za koje su zaslužni istraživački timovi različitih područja znanosti.

FOTO: Studentski.hr

Tvrtka je surađivala s ukupno pet fakulteta u Zagrebu. Suradnja s Veterinarskim fakultetom započela je već 90-ih godina prošlog stoljeća, a sam je fakultet svojim radom unaprijedio proizvodnju pčela, njihovu izdržljivost, ali i smanjio bolesti. Izdavana je i stručna literatura s novim znanjima, koja su, osim pismenim putem, proširena i nizom edukativnih predavanja. Ostale su važne suradnje one s Agronomskim fakultetom te Prehrambeno-biotehnološkim i Prirodoslovno-matematičkim. Još je jedan od suradnika Farmaceutski fakultet. Katedre su svojim znanjima, edukacijama i predavanjima usavršile ono poznato iz pčelarstva, ali i proširile područja istraživanja te zaronile u ono dosad nepoznato. Sve je to rezultiralo poboljšanom proizvodnjom i uzdizanjem poduzeća u poslovnom svijetu. Primjer tvrtke PIP uzet je da bi se pokazalo kako praksa jedino uz znanje može doseći svoj maksimum, a znanje pak, bez primjene u praksi gubi svoj značaj. Poduzeće je zaslužno jer je radom unaprijedilo ne samo vlastitu proizvodnju, već je utjecalo i na pozitivniju sliku gospodarstva Hrvatske.

U auli Sveučilišta u Zagrebu, 27. rujna, u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske, održano je predavanje-tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP. Goste su dočekali osnivač tvrtke PIP Ivan Bračić te moderator rasprave – prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Od mnogih cijenjenih gostiju srdačno su pozdravljeni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković te Marija Vučković, državna tajnica ministra poljoprivrede.

U prvom planu Vesna Bedeković, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu; u pozadini Ivan Bračić, osnivač tvrtke PIP; FOTO: Studentski.hr

– Ako promišljamo o mogućnostima i perspektivama gospodarstva Hrvatske, nužno smatram da je potrebno uzeti činjenicu da iskustva razvijenih europskih zamalja pokazuju kako je važno usmjeravanje na inovativnost, istraživanje i razvoj. I pritom upravo uspješno povezivanje znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, a osobito s malim poduzećima, znači razvoj gospodarskog sektora, ali isto tako i razvoj društvene zajednice. – istaknula je Vesna Bedeković.

Ivan Bračić, osim što je utemeljitelj PIP-a, predsjednik je Udruge inovatora Hrvatske, s kojom je Sveučilište u Zagrebu prije dvije godine potpisalo sporazum o suradnji. S tvrtkom je osvojio brojne nagrade, a posljednjom pod nazivom QUADAL, skraćeno od Quality meDAL. QUADAL-om PIP dobiva status najboljeg branda u Hrvatskoj u kategoriji meda. Rezultati najutjecajnijih projekata već su predstavljeni na dva međunarodna skupa u Zagrebu, a na međunarodnim skupovima u Bruxellesu i Genovi profesori, znanstvenici i inovatori osvojili su prve nagrade. Trenutni se napori usmjeravaju na pripreme za skup u Nürnbergu, a studenski radovi za onaj u Varšavi.

– Dopustite da ovo nazovem danom malih planova, a velike realizacije, koje smo napravili zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem. Osobno sam kao poduzetnik privilegiran jer sam svoje poduzetništvo podigao iz hobija, jer sam poznavao problematiku, i tržišno i tehnološki. Puno mi je lakše bilo ući u poduzetništvo i odmah sam prepoznao da nam fali znanja, da nam treba suradnja sa središtima znanja pa da to probamo pretočiti u provedbeni dio. S tim spoznajama smo startali. – objašnjava Ivan Bračić.

FOTO: Studentski.hr

Tijekom predstavljanja, Bračić se zaustavio na dijelu koji je smatrao najkritičnijim – inovativnost. Prema podacima, 2016. je godine u Hrvatskoj zabilježeno 72 posto novih i preko 76 posto postojećih poduzeća koja na tržište nisu pustila nove proizvode. U kontekstu inovativnosti i tehnologije ključnih za razvoj gospodarstva, stanje u državi prilično je loše, napominje i pojašnjava: – Imamo znanje, imamo tehnologiju, ali bez novih proizvoda ne možemo biti konkurentni.

Tvrtka PIP društveno je odgovorno poduzeće, a ujedno i najstariji proizvođač pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj s tradicijom dugom 28 godina. Trenutačno broji 42 zaposlenih u tvrtci, zajedno s još preko 1000 u korporaciji. Zaslužila je preko 70 priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj te mnoge nagrade unutar Europske unije. Najveće pohvale osvojila je na svjetskoj razini, no osvojene nagrade nisu je zaustavile na ostvarenom – planira nove suradnje i još više inovacija za budućnost.  

FOTO: STUDENTSKI.HR