LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

Study in Italy i Study Design&Art: sve o studijskim programima, uvjetima upisa i financiranju studija

U tijeku su prijave za besplatno sudjelovanje na dvama virtualnim događajima na kojima će se predstaviti talijanska i britanska sveučilišta, u organizaciji agencije IntegralEdu.

U tijeku su prijave za besplatno sudjelovanje na dvama virtualnim događajima na kojima će se predstaviti talijanska i britanska sveučilišta, u organizaciji agencije IntegralEdu.

Agencija IntegralEdu 18. veljače od 14:00 do 18:00 paralelno organizira dva besplatna virtualna događaja – Study in Italy i Study Design&Art. U njihovu će se sklopu predstaviti talijanska i britanska sveučilišta. 

– Godina 2021. donijela je brojne promjene na karti europskih sveučilišta. Bez obzira na Brexit, budući studenti umjetničkih ili srodnih studija još uvijek su u potrazi za takvim studijima u Velikoj Britaniji. Već nekoliko godina bilježi se rast prijava za sjeverne zemlje i sve više za Italiju, koja je, osim bogate akademske tradicije i kulturne raznolikosti, privlačna i zbog povoljnih školarina. – ističu organizatori.

Navode i da je Italija država koja se uzima kao inspiracija i primjer u mnogim područjima, na primjer u kulturi, umjetnosti i kulinarstvu. 

– Također u obrazovanju, neke su povijesne smjernice oblikovane upravo u ovoj karizmatičnoj zemlji. Italija se može pohvaliti bogatom akademskom poviješću, sa začetkom visokog obrazovanja još u 11. stoljeću. S dugom tradicijom izvrsnosti u istraživanju, znanosti i kreativnosti, postala je popularan izbor za mnoge učenike i studente iz cijelog svijeta. Prema podacima iz 2016. godine, više od 220 000 međunarodnih studenata studira na više od 220 sveučilišta i privatnih visokoškolskih ustanova diljem Italije, većina iz Kine i s Balkana. – dodaju.

Agencija inače pomaže srednjoškolcima i studentima pri upisu na studij u inozemstvu, a predstavnici ističu da je u njihovim uredima zabilježen povećan interes za studiranje upravo u Italiji.

– Italija je jedna od jeftinijih zemalja u Europi u pogledu troškova školarine, ali napominjemo da to nije glavna motivacija za studiranje u ondje. Učenici i studenti odlučuju se za studij u Italiji uglavnom zbog jedinstvenog životnog iskustva, koje osim akademskih mogućnosti uključuje i bogatu kulturnu i umjetničku baštinu te prvoklasnu kuhinju. – izjavio je Filip Cirkvenčić, stručni savjetnik za obrazovanje i voditelj upisa na studij u Italiji.

Organizatori tvrde i da se ta država može pohvaliti izuzetno pravednim sustavom financiranja i stipendija za domaće i strane studente.

– Cijena školarine za pojedinog studenta u Italiji ovisi o obiteljskim primanjima, studiju na koji je student upisan i njegovim akademskim postignućima. Za godinu dana studija na javnom sveučilištu studenti iz obitelji skromnijih financijskih primanja plaćaju školarinu nekoliko stotina eura, a studenti iz bogatijih obitelji i do nekoliko tisuća eura godišnje. Italija, kao jedna od rijetkih europskih zemalja, također nudi subvencionirane školarine za studije na privatnim sveučilištima. Tako međunarodni studenti mogu studirati i na prestižnim privatnim sveučilištima, poput Università Cattolica del Sacro Cuore, a školarine, ovisno o obiteljskoj ekonomskoj situaciji i studentovim akademskim postignućima, mogu se kretati od 600 do 8900 eura godišnje. Međunarodni studenti također mogu pokriti troškove stanovanja, javnog prijevoza i ostalo stipendijama i financijskim zajmovima koji im se nude kao studentima u Italiji. – pojašnjavaju.

Dodaju da su ondje smještena neka od najstarijih sveučilišta u Europi, a da je obrazovni sustav utemeljen u Bologni prepoznat u većini europskih zemalja.

– Na virtualnom događaju Study in Italy, srednjoškolci i studenti dobit će sve informacije o upisima, studijskim programima, školarinama i stipendijama, a moći će upoznati i odabrana talijanska sveučilišta, čiji će predstavnici aktivno sudjelovati u događaju. – poručuju.

Prema njihovim riječima, većina zainteresiranih traži mogućnost studiranja na engleskom, a neki mladi Hrvati, obično iz obalnih gradova bliže granici, odlučuju se i za studij na talijanskom jeziku.

– Među hrvatskim učenicima i studentima koji upisuju ili razmišljaju o studiranju u Italiji, najveći je interes za studije u područjima dizajna, ekonomije, menadžmenta i turizma. – rekao je Filip Cirkvenčić te dodao da je jednak interes kako za državna, tako i za privatna sveučilišta.

Navode da je sektor kreativnih industrija jedan od najbrže rastućih, a digitalizacija društva stvara mnoga radna mjesta širom Europe i u ostatku svijeta. Kažu da se mnogi europski studenti zainteresirani za ovo područje odlučuju i na studij u Velikoj Britaniji koja je poprilično poznata po izuzetno kvalitetnom obrazovnom sustavu i dobrim mogućnostima zapošljavanja.

– Sektor kreativnih industrija jedan je od najbrže rastućih, a ambiciozni mladi ljudi i budući umjetnici žele praktično znanje i spremni su uložiti puno vremena i truda po cijenu pronalaska pravog sveučilišta za sebe. – primjećuje agencija IntegralEdu. 

Na dvama navedenim događajima, najavljuju, sudionici će dobiti sve potrebne informacije o studijskim programima, uvjetima upisa i financiranju studija. Sudjelovat će i predstavnici sljedećih sveučilišta: NABA Nuova Accademia di Belle Arti, Istituto Marangoni, Università Cattolica del Sacro Cuore, Cambridge School of Visual & Performing Arts, York St. John University, Buckinghamshire New University.

Sudjelovanje je besplatno, uz prethodnu prijavu. Svi detalji navedeni su na sljedećim poveznicama: Study in Italy i Study Design & Art.

FOTO: PIXABAY