LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Olakšanje studentima i roditeljima

Redovno studiranje na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina postaje besplatno

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina iduće će akademske godine upisati 180 studenata koji neće plaćati dosadašnju školarinu od 15 000 kuna godišnje. Donosimo izjavu studenta koji je ovu vijest dočekao s oduševljenjem.

Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina iduće će akademske godine upisati 180 studenata koji neće plaćati dosadašnju školarinu od 15 000 kuna godišnje. Donosimo izjavu studenta koji je ovu vijest dočekao s oduševljenjem.

Odlukom Hrvatskog Sabora od 3. prosinca 2018. godine studiranje na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina od sljedeće akademske godine postaje besplatno za 180 studenata. Na svakom će od ponuđenih studijskih programa (Informatika, Prometna logistika i Operativni menadžment) besplatno studirati po 60 studenata. Izvanredni će studentski troškovi, navode s Veleučilišta, biti znatno manji od dosadašnjih. Također, Veleučilište je u procesu prijenosa osnivačkih prava sa sadašnjih osnivača na Republiku Hrvatsku.

S obzirom na to da se do sada godina redovnog studija plaćala 15 000 kuna, ova je novost koju su studenti i njihovi roditelji dočekali s oduševljenjem. Evo što o tome kaže jedan od studenata:

– Smatram da je to velika promjena, jako dobra promjena, pogotovo što će besplatan studiji olakšati roditeljima studenata koji nisu iz Krapine ili okolice Zagorja. Naime, pošto sam ja iz Slavonije, morao sam plaćati najam stana, godinu na faksu i uz to sve nije bilo studentske menze pa je onda i hrana bila veliki trošak.

Dosadašnja praksa plaćanja studija imala je jedan pozitivan učinak, ali puno više negativnih, smatra naš sugovornik:

– To me natjeralo da sve ispite rješavam na vrijeme i tako olakšam i sebi i roditeljima. Ali svakako nije bilo lako jer se znalo dogoditi da ne možeš prijaviti ispit ako nije plaćen jedan mjesec.

Za kraj dodaje koliki će besplatan studij biti poticaj studentima

– Za obitelj s prosječnom plaćom to je cifra koju si mnogi nisu mogli priuštiti i drago mi je da je Veleučilište napokon postalo besplatno za sve studente. Upravo zbog tog iznosa par kolega je moralo odustati nakon prve godine i upisati neki drugi faks gdje se puno manje plaća, iako su htjeli studirati na VHZK-u.

FOTO: FLICKR