LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska mobilnost

Studije pokazale: Studenti koji su sudjelovali u Erasmus+ programu lakše se zapošljavaju

Europska je komisija predstavila rezultate dvaju istraživanja koji pokazuju da se studenti sudionici Erasmus+ programa lakše zapošljavaju te da im iskustva stečena u inozemstvu pomažu na poslu.

Europska je komisija predstavila rezultate dvaju istraživanja koji pokazuju da se studenti sudionici Erasmus+ programa lakše zapošljavaju te da im iskustva stečena u inozemstvu pomažu na poslu.

Europska je komisija 20. svibnja objavila rezultate dviju neovisnih studija o studentima koji su sudjelovali na studentskoj razmjeni u sklopu programa  Erasmus+. U prvoj je studiji analizirano gotovo 77 000 odgovora, dok se druga temelji na odgovorima 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa Erasmus+ kojima su od 2014. do 2016. godine dodijeljena financijska sredstva.

Obje su pokazale da se studenti koji su boravili u inozemstvu lakše zapošljavaju te da imaju jasniju viziju čime se žele baviti u budućnosti. Osamdeset posto ispitanika zaposlilo se u roku od tri mjeseca nakon završetka studija, a njih sedamdeset dva posto izjavilo je da im je boravak u inozemstvu pomogao pri pronalasku prvog posla. Ispitanici također ističu da su im na radnom mjestu koristile vještine stečene tijekom Erasmus+ programa, pogotovo u suradnji s ljudima različitih nacionalnosti i kultura od njihove.

Također, rezultati su pokazali prednosti koje sveučilišta dobivaju uključivanjem u Erasmus+ program. Naime, ta su sveučilišta bolje pripremljena za digitalnu transformaciju, a upotreba novih tehnologija te inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i njihovih inovacijskih kapaciteta.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izrazio je zadovoljstvo uspjehom programa te studenata i sveučilišta koji u njemu sudjeluju:

– Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu. Istovremeno, sveučilišta koja sudjeluju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta.

FOTO: PIXABAY