LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Studij Mediteranske poljoprivrede donosi pregršt prakse i gotovo zagarantiran posao

Nakon nedavne revitalizacije studija Mediteranske poljoprivrede studenti imaju priliku studirati ono što vole te pritom steći praksu i osigurati si veće šanse za zaposlenje nakon diplome.

Nakon nedavne revitalizacije studija Mediteranske poljoprivrede studenti imaju priliku studirati ono što vole te pritom steći praksu i osigurati si veće šanse za zaposlenje nakon diplome.

Mediteranska poljoprivreda studij je koji ima vrlo zanimljivu povijest. Naime, uspostavljen je prije 10 godina te je zatim stavljen u mirovanje 2011. godine zbog velikih troškova studija. Zatim je 2017. godine došlo do pokušaja revitalizacije studija, što je 2018. godine, zbog izostanka dogovora, ipak bilo bezuspješno. Konačno, akademske godine 2018/2019. Sveučilište u Splitu pokušava oživjeti ovaj studij uz navođenje Sveučilišta kao nositelja studija.

Ta je revitalizacija, kako piše Slobodna Dalmacija, imala značajnu ulogu za Sveučilište u Splitu jer se Mediteranska poljoprivreda pretvorila u pravi sveučilišni studij koji se bavi poljoprivrednim kulturama karakterističnima za Dalmaciju, od kojih su najistaknutije vinogradarstvo i maslinarstvo. 

Kako stoji na samoj stranici studijskog programa, riječ je o šesterosemestralnom studiju, od kojih su prva dva semestra zajednička za sve kako bi se svima omogućilo izučavanje baznih poljoprivrednih predmeta, nakon čega slijedi specijalizacija. Smjer se bira pri upisu na drugu godinu studija na temelju uspjeha ostvarenog na prvoj godini studiranja. Realizaciju smjera Vinogradarstvo i vinarstvo ili Hortikultura studenti ostvaraju izborom predmeta određenog smjera u iznosu od minimalno 41 ECTS-a, računajući završni rad i obavezne predmete iz određenog smjera.

Prema podacima s Postani student ove će godine studij moći upisati 20 studenata preko državne mature. No, kvota ne iznosi samo 20 studenata jer upisuju i 10 starijih kandidata koji nisu pisali maturu, a oni će se moći upisati na temelju razredbenog ispita i ocjena iz srednje škole. Voditelj Studija mediteranske poljoprivrede doc. dr. sc. Leo Gracin rekao je za Slobodnu Dalmaciju da će, nakon završetka studija, njihovi studenti postati kvalificirani profesionalci sposobni identificirati, analizirati i rješavati probleme u poljoprivredi. Nadodao je još da je polovica nastave praksa te da se ona obavlja u renomiranim tvrtkama kao što su Jako vina na Braču, Saint hills na Pelješcu i Vinarija Grabovac u Prološcu i druge.
– U središtu pažnje nam je proizvodnja hrane, iskorištavanje potencijala autohtonih biljnih vrsta, razumijevanje fizioloških i biokemijskih odgovora biljaka na čimbenike stresa uzrokovane sve češće prisutnim klimatskim ekstremima, edukacija o inovativnim tehnologijama uzgoja s ciljem očuvanja okoliša, zaštite i održivog korištenja prirodnih resursa te prepoznavanje i zaštita krajolika kao kulturne baštine. – izjavio je voditelj studija za Slobodnu Dalmaciju.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je na mrežnoj stranici Studij.hr podatke o interesu za upis na studijske programe prema kojemu je do 21. svibnja ove godine od 20 redovnih studenata koji čine dio upisne kvote, 35 učenika prijavilo studij Mediteranske poljoprivrede, a od toga je 15 učenika isti stavilo kao prvi izbor

Studenti su studij toliko zavoljeli da pišu svoja pozitivna iskustva na Facebook stranicu posvećenoj upravo njemu. Kako ističu studenti ovog studija, kod njih nema mjesta za brigu kada je u pitanju pronalazak posla, a njihove riječi hvale i motivirajuće poruke može pronaći na Facebook stranici Mediteranska poljoprivreda Split - UNIST.
FOTO: FACEBOOK / MEDITERANSKA POLJOPRIVREDA SPLIT - UNIST