LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društveno poduzetništvo

Studentsko natjecanje Pokretač nagrađuje rješenja za društvene probleme – prijave uskoro

Pokretač je naziv natjecanja za sve studente u Hrvatskoj, u kojem je moguće ponuditi svoja rješenja za društvene probleme u jednoj od 5 zadanih kategorija. Prijave započinju uskoro!

Pokretač je naziv natjecanja za sve studente u Hrvatskoj, u kojem je moguće ponuditi svoja rješenja za društvene probleme u jednoj od 5 zadanih kategorija. Prijave započinju uskoro!

Potaknuta sviješću o brojnim društvenim problemima, ali i postojanju potencijala za njihovo rješavanje, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje pod nazivom Pokretač. Njegov je cilj osmišljavanjem inovativnog poslovnog modela približiti studentima društveno poduzetništvo, a ujedno i otvoriti mogućnost za društvene promjene. 

Na natjecanju za iznimno vrijedne nagrade mogu konkurirati studenti svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola. Njihov će zadatak biti da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. Kategorije u kojima studenti mogu razvijati rješenja su:

1. Zdravstvo

Iako je društvo uvelike napredovalo u području zdravstva, još se uvijek javljaju problemi kao što su nedovoljno zdravstveno obrazovanje i odgoj, što je razlog rasta zaraznih i drugih bolesti. Uz to, prisutan je i manjak liječnika te se javljaju problemi zakonodavnih, poreznih i administrativnih mjera. Ovo su samo neke od problematika u zdravstvu za koje će sudionici Pokretača ponuditi rješenje.

2. Obrazovanje

S promjenom prilika u društvu javlja se i potreba za prilagođavanjem obrazovnog sustava novom vremenu. U ovoj kategoriji sudionicima se otvaraju mogućnosti rješavanja brojnih problematika, kao što su neusklađenost obrazovnih programa i tržišta rada, nedovoljno usvajanje praktičnih znanja, preteške školske torbe te ostali problemi koje studenti sami zamjećuju. Zato Pokretač studentima daje glas kojim će se uključiti u promjene u svojem području – obrazovanju.

3. Očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja

Osmišljavanjem poslovnog modela u ovoj kategoriji studenti će se susresti s razlikama u proizvodnji, potrošnji i u raspodjeli poljodjelskih proizvoda u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, kao i sa svjetskom problematikom gladi.

4. Mir i sigurnost

U moru vijesti o terorističkim napadima kao novim oblicima ugrožavanja sigurnosti jasno je da mir u svijetu još uvijek nije postignut. Na mladima svijet ostaje, zato ovim natjecanjem studenti imaju priliku ponuditi rješenje za prepoznate probleme koji ugrožavaju sigurnost ljudi.

5. Ekonomija

U ovoj će kategoriji biti potrebno istaknuti današnje ekonomske probleme u državi i svijetu o čijim rješenjima maštaju, a koje jednog dana mogu pretvoriti u biznis. Razlika između bogatih i siromašnih samo je jedan od problema u društvu. Brojne druge prepoznat će studenti i prijavom na Pokretač ponuditi rješenje.

Kako točno sudjelovati i što očekuje najinovativnije sudionike – bit će objavljeno uskoro. Pratite, stoga, Facebook stranicu Studentsko natjecanje Pokretač