LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska politika

Studentski zbor UNIZG-a predstavio je novu Skupštinu uz poruku: „Stigla je nova klima“

SlužBeno je konstituirana nova Skupština Studentskog  zbora Sveučilišta u Zagrebu, tko je preuzeo glavnu ulogu?

SlužBeno je konstituirana nova Skupština Studentskog  zbora Sveučilišta u Zagrebu, tko je preuzeo glavnu ulogu?

Nova Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu konstituirana je u ponedjeljak 23. listopada. Zbor se pohvalio izuzetnim odazivom članova – Skupštini je prisustvovalo čak 45 članova, od ukupnih 51.

Dužnost Predsjednice preuzela je Ivona Josipović, studentica Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, a Filip Peruško, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, postao je Zamjenik predsjednice SZZG-a.
 


 

Uloga Studentskoga zbora


SZZG bi se trebao baviti svim problemima koji su važni za studente, od studentskog smještaja i prehrane do kulture i sporta. Trebali bi biti na raspolaganju studentima i raditi u njihovom interesu.

 

„Zbor zastupa i predstavlja studente promičući i štiteći njihove interese u sustavu visokog obrazovanja tj. u vijećima i tijelima Sveučilišta (Senat, povjerenstva, komisije...), sveučilišnim ustanovama poput Studentskog centra i Srca. U sklopu Hrvatskog studentskog zbora (HSZ), čiji je član, posredno štiti i interese svih hrvatskih studenata na državnoj i međunarodnoj razini, a osobito valja istaknuti članstvo u ESU (European Students' Union) i MedNet (Mediterranean Network of Student Representatives).“ – stoji na stranici Sveučilišta.


Osim toga, zbor imenuje i Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu, čija je svrha štititi prava studenata.

 

„Studentski pravobranitelj Sveučilišta u svom radu usko surađuje sa svim studentskim pravobraniteljima pojedinih fakulteta i akademija Sveučilišta.“ – stoji u objavi Sveučilišta.

 

Nadalje, SZZG svake godine provodi i raspisuje Javni natječaj za financiranje studentskih programa koje provode studentske organizacije ili pojedini studenti Sveučilišta u Zagrebu. Konačnu riječ ipak ima Senat UNIZG-a koji na prijedlog Zbora donosi Odluku o raspodjeli sredstava.

FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT VIA CANVA, ILUSTRACIJA