LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Studentski zbor ogradio se od cajki na brucošijadi. Je li „playlistu“ sastavljao Studentski centar?

Ako u obzir uzmemo Zakon o studentskom zboru koji studentskom zboru oduzima mogućnost potpisivanja ugovora s izvođačima, postavlja se pitanje odgovornosti Studentskog centra kao domaćina i drugog suorganizatora događaja.

Ako u obzir uzmemo Zakon o studentskom zboru koji studentskom zboru oduzima mogućnost potpisivanja ugovora s izvođačima, postavlja se pitanje odgovornosti Studentskog centra kao domaćina i drugog suorganizatora događaja.

Nemala bura razvila se na Splitskom sveučilištu nakon što je dio studenata izrazio nezadovoljstvo glazbenim repertoarom koji je uslijedio nakon nastupa Magazina na Sveučilišnoj brucošijadi održanoj 10. studenog u prostorijama menze studentskog doma na Kampusu. Naime po završetku nastupa ove grupe na pozornici je studente zabavljao bend koji je, između ostalog, izvodio pjesme turbofolk miljea, od kojih su nekim studentima osobito zasmetale pjesme Svetlane Ražnatović Cece, udovice ratnog zločinca Arkana, posebice zato što se u istim prostorijama ovih dana provodi obilježavanje ratne žrtve grada Vukovara.

O navedenim se zbivanjima 13. studenoga priopćenjem na svojoj Facebook stranici javnosti obratio Studentski zbor Sveučilišta u Splitu. Ogradio se od izbora izvođača i pjesama na Brucošijadi te istaknuo da je kao suorganizator u svojemu resoru preuzeo odgovornost odabira glavnog izvođača (grupa Magazin) provođenjem ankete među studentima, poslova produkcije (financiranje pozornice, razglasa i rasvjete) te financiranja i podjele ulaznica koje su za studente bile besplatne. Studentski zbor ističe da mu program nakon nastupa Magazina nije bio poznat, kao ni gost iznenađenja – turbofolk pjevač Josip Ivančić.

Kako saznajemo i primjećujemo iz paralelne promocije događaja, suorganizacija brucošijade podijeljena je između Studentskog zbora i Studentskog centra. Ako u obzir uzmemo Zakon o studentskom zboru koji studentskom zboru oduzima mogućnost potpisivanja ugovora s izvođačima, postavlja se pitanje odgovornosti Studentskog centra kao domaćina i drugog suorganizatora događaja.

U svojem priopćenju predstavnici studenata istaknuli su sljedeće:

– Potpuno razumijemo prirodu nezadovoljstva kolega, osobito zato jer se nalazimo u tjednu obilježavanja ratnih stradanja Vukovara i Škabrnje. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu jest bio suorganizator sveučilišne brucošijade, no zaduženja pod njegovom odgovornošću bila su produkcija (financiranje pozornice, razglasa, rasvjete) te otkup karata za studente. Kao surganizator, jednako kao i svi studenti posjetitelji brucošijade te šira splitska javnost, bili smo upoznati jedino s nastupom grupe "Magazin", no nismo bili upoznati s bendom koji će nastupati nakon, kao ni sa "gostom iznenađenja". Sukladno tome, nismo bili upoznati niti s izborom pjesama, kojeg ovim putem osuđujemo jer smatramo da mu nije mjesto u akademskoj zajednici ni na prostoru Sveučilišta – ne samo u tjednu obilježavanja ratnih stradanja, već u niti jednoj prigodi. –

FOTO: FACEBOOK