LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba za prava

Studentski zbor Pravnog fakulteta objavio zahtjeve i upute za nadolazeći prosvjed

Kako je i obećao, Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu objavio je upute za sve one koji će sudjelovati u prosvjedu u utorak, 29. rujna 2020. godine.

Kako je i obećao, Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu objavio je upute za sve one koji će sudjelovati u prosvjedu u utorak, 29. rujna 2020. godine.

Nakon što su najavili prosvjed, studentski su predstavnici Pravnog fakulteta u Zagrebu sada za njega napravili i službeni Facebook događaj u kojemu su još jednom ponovili svoje zahtjeve, ali i naveli upute za sve one koji će se priključiti prosvjedu.
Vezano: Potvrđeno je – studenti Pravnog fakulteta prosvjedovat će u utorak
Upute su uglavnom fokusirane na pridržavanje epidemioloških mjera i podrazumijevaju sljedeća pravila:
  1. obvezno je nošenje maski
  2. obvezno je pridržavanje razmaka od 1.5 metra između sudionika
  3. obvezno je ispunjavanje obrasca s osobnim podacima koji će biti objavljen na dan prosvjeda (obvezni smo dostaviti popis prisutnih Stožeru).
Zahtjevi su dobro poznati, no da bismo podsjetili one koji su ih već čuli ili uputili one koji nisu, studenti Pravnog fakulteta traže povratak školarine za izvanredne studente na stari iznos (100 kn po ECTS-bodu), kvalitetniju i pravedniju organizaciju ispita, nastave i upisa, odnosno ne žele se više suočavati s kratkim rokovima, obavijestima u zadnji čas, kaosom u ustroju turnusa, preopterećenom referadom koja ne odgovara na upite, nejasnim uputama za upise i s mnogo drugih poteškoća koje zagorčavaju iskustvo studiranja.
– Dosta nam je da odgovor Uprave na svako pitanje bude saznat ćete sve pravovremeno. Prijedlog rješenja problema je osnivanje radne skupine i/ili odbora na kojima bi profesori i studentski predstavnici imali priliku raspraviti o problemima trenutne organizacije te predložiti izmjene sustava koje bi zadovoljile i profesore i studente.
Žele da Uprava uključi studente i profesore u proces donošenja svih bitnih odluka te da svaka bitna odluka bude predstavljena i raspravljena na Fakultetskom vijeću kako bi osigurali kvalitetu i legitimitet svih odluka. Izrazito je pogubno i nedopustivo za studente da se bitne odluke donose isključivo na razini Uprave bez uključivanja ili čak informiranja studenata i profesora o tome, navodi Zbor.

Traže da Uprava poboljša komunikaciju prema studentima i djelatnicima Fakulteta te da održava redovne sastanke sa studentskim predstavnicima i profesorima na dvotjednoj osnovi na kojima bi svaki student i djelatnik Fakulteta imao priliku dobiti odgovore od članova Uprave o svim aktualnostima na Fakultetu. Ignoriranje e-mailova studentskih predstavnika, navodi Zbor, kao i odnos Uprave koja smatra da je studentima samo dužna priopćiti odluke bez rasprave, žele ostaviti u prošlosti. Na kraju iznošenja zahtjeva kažu da je nedopustivo da Uprava prešuti povećanje školarina i onda odbije ponoviti glasovanje čak i kad je postalo očito da odluka ne odražava pravu volju Vijeća.
– Na kraju pozivamo još jednom SVE sudionike da prosvjedu pristupe zrelo i odgovorno – da zajedno budemo zdravog razuma, da svi skupa poštujemo epidemiološke mjere te da se nitko nipošto ne upušta u vrijeđanja, psovke, neprimjerena ili čak zabranjena skandiranja i slično na bilo kojoj osnovi.

Moramo pokazati u dva smjera da smo kao sadašnji studenti, ali i budući stručnjaci sposobni održati doličan prosvjed koji će nam ići na slavu. Prema javnosti, da smo odgovorni prema društvu i da u ovakvim vremenima poštujemo propise za sigurnost svih nas, ali i prema profesorima i Upravi da nismo samo buntovnici nego da smo ozbiljni i ustrajni u svojim zahtjevima te da nećemo stati dok Uprava ne pristane sjesti s nama za stol i pregovarati o našim zahtjevima. Imamo široku podršku od strane profesora, ne dopustimo si da je izgubimo i da nam cijeli pokret propadne zbog naglosti i nepromišljenosti. Mi kao Studentski zbor vam dajemo obećanje da ćemo na sjednici Fakultetskog vijeća u srijedu 30. 9. pokazati da možemo kao studenti i profesori skupa ustati protiv ovakvog načina upravljanja Fakultetom.

Molimo Vas da nas pratite za sve daljnje informacije,

Vaš Studentski zbor.
FOTO: UNSPLASH