LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seminar u organizaciji AZVO-a

Studentski predstavnici progovorili o unaprjeđenju kvalitete studentskog života, pridružila im se i Gohar Hovhannisyan

Otvoreno je pitanje kako snažnije motivirati studente da se uključe u osiguravanje kvalitete na svim razinama te je zaključeno kako je odgovornost podjednako na studentskim predstavnicima, nastavnicima i upravama visokih učilišta.

Otvoreno je pitanje kako snažnije motivirati studente da se uključe u osiguravanje kvalitete na svim razinama te je zaključeno kako je odgovornost podjednako na studentskim predstavnicima, nastavnicima i upravama visokih učilišta.

Studenti mogu postati nositelji promjena u visokom obrazovanju, zaključak je seminara Uloga studenata u osiguravanju kvalitete na visokim učilištima održanog 9. prosinca 2019. godine u Zagrebu, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Cilj događaja bio je upoznati studente s kulturom osiguravanja kvalitete visokih učilišta, informirati ih o njihovim pravima, obvezama i mogućnostima te ih potaknuti na aktivan angažman u segmentima kao što su unaprjeđenje kvalitete nastave, iskustva studiranja i ocjenjivanja te drugi aspekti studentskog života.

Događanje je otvorila prof. dr. sc. Jasmina Havranek (AZVO) te istaknula kako je kroz postupke vanjskog vrednovanja visokih učilišta Agencija izrazito orijentirana na studente. 

– Vidljivo je to kroz naše standarde koji od visokih učilišta očekuju objektivno i dosljedno vrednovanje i ocjenjivanje studentskih postignuća, odgovarajuću podršku, bilo da je riječ o studiranju ili karijernim mogućnostima, te posebnu skrb i prilagođavanje nastavnog procesa studentima iz ranjivih skupina. – naglasila je prof. dr. sc. Havranek.

Foto: AZVO

Glavni fokus seminara bio je na prilikama i mogućnostima uključivanja studenata u različite segmente osiguravanja kvalitete s naglaskom na pomak od studenta-korisnika do studenta-aktivnog dionika u sustavu visokog obrazovanja.

Posebna gošća bila je zamjenica predsjednika Europskog studentskog zbora Gohar Hovhannisyan. Svoja iskustva u radu na unaprjeđenju kvalitete različitih aspekata studentskog života na okruglom su stolu iznijeli studentski predstavnici: Mateo Marušić (predsjednik Hrvatskog studentskog zbora), Ivan Pnjak (predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola), Matej Smetiško (predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu), Tea Dimnjašević (predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci), Renato Nović (predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru), Marko Dubroja (student, član stručnog povjerenstva u postupcima vanjskog vrednovanja). Otvoreno je pitanje kako snažnije motivirati studente da se uključe u osiguravanje kvalitete na svim razinama te je zaključeno kako je odgovornost podjednako na studentskim predstavnicima, nastavnicima i upravama visokih učilišta. Nužno je uspostaviti dvosmjernu komunikaciju, kako horizontalnu tako i vertikalnu, te poticati kulturu davanja povratnih informacija studentima i drugim dionicima o aktivnostima koje je moguće provesti na temelju njihovih prijedloga i iskustava. Aktivno uključivanje dionika, pa tako i studenata, u procese osiguravanja kvalitete doprinosi izgradnji povjerenja i stvaranju okruženja u kojem su promjene moguće i poželjne.

Održani seminar prvo je ovakvo događanje na temu uloge studenata i njihova doprinosa osiguravanju kvalitete koje je okupilo 140 studenata iz cijele Hrvatske, a namjera je Agencije, tvrde njeni predstavnici, nastaviti s ovakvim aktivnostima radi snažnije suradnje te unaprjeđenja sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

FOTO: AZVO