LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Borisom Rajićem

„Studentski pravobranitelj bi trebao biti go-to osoba svakom studentu koji treba pomoć”

Razgovarali smo s Borisom Rajićem, novim studentskim pravobraniteljem Sveučilišta u Zagrebu. Pitali smo ga odakle mu želja za ovom pozicijom, kakve planove ima za mandat i gdje se vidi u budućnosti.

Razgovarali smo s Borisom Rajićem, novim studentskim pravobraniteljem Sveučilišta u Zagrebu. Pitali smo ga odakle mu želja za ovom pozicijom, kakve planove ima za mandat i gdje se vidi u budućnosti.

Prošlog je tjedna Sveučilište u Zagrebu dobilo novog studentskog pravobranitelja – 23-godišnjeg Borisa Rajića koji dolazi iz Slavonskog Broda, a koji je student četvrte godine na Pravnom fakultetu.


Vezano: Izabran je novi studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu


Osim što je studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu, također je i predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta. Pitali smo ga kako balansira svoje obaveze i privatni život:

– Te dvije funkcije, uz to što i učim za ispite, predstavljaju dosta obaveza i dosta stresa. To nastojim balansirati sa što više fizičkih aktivnosti u slobodno vrijeme, ali i sa što više druženja s prijateljima, upoznavanjem novih ljudi, putovanjima i slično. Mislim da je bitno pronaći vrijeme da pored svih obaveza ipak živim "studentski život" i da uživam u svojim studentskim danima, ali naravno tu je također bitno ostati fizički i psihički zdrav.

Biti studentski pravobranitelj zahtijeva puno truda i rada, ali i strpljenja i razumijevanja, stoga, zanimalo nas je kako je studentu Rajiću upravo bila želja postati upravo to:

– Oduvijek me je smetalo svojevoljno ponašanje određenih pojedinaca koji se ne pridržavaju propisa i nekorektno se ponašaju prema studentima. Želja je stoga postojala već na prvoj godini, jedino što je nedostajalo su znanje i hrabrost. Znanje sam stekao kroz obrazovanje, a hrabrost je valjda došla s godinama kad sam shvatio da se kao student nemam čega bojati ako se odlučim usprotiviti.

Glavni cilj mu je da za vrijeme njegova mandata svaki student zna svoja prava i da se ne boji boriti za njih. Tvrdi kako postoji više toga što studentski pravobranitelj može učiniti, ovisno od slučaja do slučaja te da će on nastojati iskoristiti sva moguća sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi zaštitio prava onih koji mu se obrate.

– Studentski pravobranitelj bi u toj slici trebao biti go-to osoba svakom studentu koji treba pomoć. Bitno mi je da studenti prije svega znaju da je studentski pravobranitelj tek jedan od studenata, kolega kojem se možete lako i bez ustručavanja obratiti kad god imate neki problem.

Što se tiče budućnosti, nema konkretan plan, no najprije se želi baviti odvjetništvom:

– Više toga me zanima, nemam neku konkretnu viziju sebe nakon fakulteta. No mislim da ću se za prvu ruku baviti odvjetništvom kako bi stekao znanje u praksi pa ću vidjeti gdje će me životni put dalje odvesti.

FOTO: PIXABAY