LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska (ne)aktivnost

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru odgađani tri puta; razlog je poražavajuć

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru provode se 21. i 22. svibnja nakon što su tri puta odgađani.

Studentski izbori na Sveučilištu u Zadru provode se 21. i 22. svibnja nakon što su tri puta odgađani.

Nerijetko smo svjedoci studentske pasivnosti i neaktivnosti. Čini se da mladi u Hrvatskoj često nisu motivirani niti zainteresirani za djelovanje u zajednici kako bi pomogli ostalima, a na kraju krajeva i sebi. Primjer za to dolazi sa Sveučilišta u Zadru gdje su tri puta odgađani izbori za Studentski zbor.

Rektorica je odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i studentske zborove na sveučilišnim odjelima donijela 30. siječnja ove godine Trebali su se provesti 18. i 19. ožujka, ali su zbog nedovoljnog broja kandidata odgođeni za 8. i 9. travnja. S obzirom na to da ih se ni do tada nije prijavilo dovoljno, odgođeni su za 7. i 8. svibnja. Sada su konačno formirane liste za predstavnike pojedinih odjela, a službeni su datumi održavanja 21. i 22. svibnja. 

Iz trenutnog saziva Zbora ističu da je do odgoda prvenstveno dolazilo zbog manjka prijavljenih kandidata na sveučilišnoj listi. Konačna lista kandidata formirana je i većina odjela ima jednog ili dva kandidata sa zamjenikom, a najveći je broj prijavljenih po odjelu četiri. Jedini odjel koji nema kandidata je Odjel za lingvistiku. Izbori će se održati bez obzira na to, a ako bude potrebe, taj će se predstavnik izabrati naknadno. Jedanaest kandidata na sveučilišnoj listi sada omogućuje provedbu izbora.

Studentski zbor tvrdi da ovo nije problem karakterističan za zadarsko sveučilište, već da se sa studentskom neaktivnošću susreću i ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Navode i kako ih se prozivalo za netransparentnost, ali da su sve pristigle kandidature bile potpune, ispravne i dobrovoljne te da je do dvomjesečnog odgađanja izbora došlo isključivo zbog manjka prijavljenih.

Razloge neaktivnosti i nezainteresiranosti možemo samo pretpostavljati, ali sigurno je riječ o problemu s kojim će se budući predstavnici morati uhvatiti u koštac.

FOTO: WIKIPEDIA