LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Energetska učinkovitost

Studentski centar u Rijeci štedi čak 7 posto energije ekološkim žaruljama

Zamjenom klasične rasvjete štednom ostvarili su značajnu uštedu, a planiraju je i povećati.

Zamjenom klasične rasvjete štednom ostvarili su značajnu uštedu, a planiraju je i povećati.

Prije deset godina Studentski centar Rijeka počeo je mijenjati klasične žarulje sa žarnom niti fluorescentnima. Kako prenosi Svjetionik, portal Studentskog centra Rijeka, projekt je započet na inicijativu mr. Dinka Jurjevića, današnjeg ravnatelja te institucije.

Jurjević ističe kako je inicijalni proces trajao gotovo šest mjeseci – štedne žarulje ugrađene su u stropnu rasvjetu, rasvjetu po zidovima i stolne lampe. Treperenje, karakterističan problem za taj tip osvjetljenja, riješili su rasterom i sinkroniziranim radom fluorescentnih cijevi.

Fluorescentna rasvjeta kao prijelazni korak zamijenjena je modernim štednim žaruljama. Time se potrošnja električne energije smanjila preko 7 posto.

Sljedeći korak, koji će dodatno povećati uštedu, jest postavljanje senzora za pokret kojim bi se rasvjeta automatski palila i gasila prilikom kretanja prostorijama. Uz dodatnu uštedu energije koja se tako ostvaruje, povećava se i komfor studenata jer će prostor biti osvijetljen neovisno o smjeru ulaska u prostoriju, navode iz Studentskog centra Rijeka.
FOTO: PIXABAY