LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završetak studija

Studentska prava koja se zadržavaju još tri mjeseca nakon diplome

Nakon diplome postoji tromjesečno razdoblje u kojem studenti zadržavaju neka studentska prava. Međutim, neka se prava gube s danom diplomiranja. O kojim je pravima riječ, donosimo u tekstu.

Nakon diplome postoji tromjesečno razdoblje u kojem studenti zadržavaju neka studentska prava. Međutim, neka se prava gube s danom diplomiranja. O kojim je pravima riječ, donosimo u tekstu.

Nakon godina provedenih na predavanjima, u profesorskim kabinetima i studentskim menzama diplomiranjem dolazi kraj tome. Međutim, postoji mogućnost produžetka studentskih prava na sljedeća tri mjeseca, no ono se odnosi samo na produžetak prava na rad preko Student servisa. Za produžetak prava potrebno je u Student servis dostaviti potvrdu o završetku studija, odnosno diplomiranja.

Produžetak prava odlična je vijest za studente koji žele zarađivati dok ne krenu na stručno osposobljavanje, no trebaju paziti na mjesečnu zaradu. Naime, studenti koji nakon studija trebaju odraditi stručno osposobljavanje trebaju biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje najmanje mjesec dana. No kako stoji na stranici HZZ-a, oni koji su prijavljeni na HZZ ne smiju imati mjesečni dohodak koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, a koja u prosjeku iznosi 1900 do 2000 kn.

Što se tiče prava na smještaj u domu, to pravo student gubi od dana diplomiranja. Tako prenose iz Studentskog centra, a navedeno je i u Ugovoru o korištenju smještaja: Ovaj Ugovor zaključuje se na određeno vrijeme do 15. 7. 2018. godine ako se ne ostvare razlozi za prijevremeno iseljenje. Nakon diplome x-ica se oduzima pa se gubi pravo na subvenciju prehrane te sve povlastice koje su se mogle dobiti korištenjem x-ice.

Nakon diplome pravo na obvezno zdravstveno osiguranje student ima još mjesec dana dok mu dopunsko osiguranje ističe danom diplomiranja i otad ono više nije besplatno. Redovitim studentima koji imaju otvoren Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, HZZO šalje obavijest o reguliranom statusu u obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju. Zato treba voditi računa da se obvezno i dopunsko osiguranje pravovremeno produže.

FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR