LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb International Model United Nations 2016.

Studentska konferencija na kojoj mladi stječu govorničke vještine te uče o međunarodnoj diplomaciji

Na konferenciji Zagreb International Model United Nations 60 mladih iz raznih europskih zemalja imalo je priliku raspravljati o gorućim problemima u svijetu te ponuditi održiva rješenja za izazove budućnosti.

Na konferenciji Zagreb International Model United Nations 60 mladih iz raznih europskih zemalja imalo je priliku raspravljati o gorućim problemima u svijetu te ponuditi održiva rješenja za izazove budućnosti.

Ako ne znate kako biste najbolje iskoristili slobodno vrijeme, a zanimaju vas međunarodni odnosi, politika i diplomacija, trebali biste upoznati Model United Nations. Radi se o jednom od oblika neformalne edukacije koji se održava diljem cijeloga svijeta. Neki od njih su namijenjeni isključivo srednjoškolcima, a veći broj je namijenjen studentima. Kroz simulaciju rada pojedinih vijeća Ujedinjenih naroda mladi stječu razna znanja i vještine, poboljšavaju svoje javne nastupe i iz prve ruke vide kako funkcionira rad vijeća.

Teško je pronaći razloge da se ne prijavite za jedan od sljedećih MUN-ova. Za neke od njih vam ne treba ni velika svota novca jer ih financira Europska unija odnosno program Erasmus+. Ako neki ipak traže plaćanje participacije, to je većinom svota koju si jedan student može priuštiti, a svakako prođete jeftinije nego da si sami rezervirate put i smještaj.

Na edukaciji možete očekivati naporan rad, ali i dobru zabavu te upoznavanje drugih kultura i zanimljivih ljudi koji dijele vaše interese. Ako se još uvijek dvoumite prijaviti se ili ne, provjerite kako nam je bilo na Zagreb International Model United Nations 2016. te što o programu kažu voditelj i sudionici.

Zasjedanje, FOTO: ZAGiMUN

Zagreb International Model United Nations (ZAGiMUN) trajao je od 28. studenoga do 2. prosinca 2016. godine, a sva vijeća zasjedanja su imala u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld (VŠMOD DH). ZAGiMUN je konferencija o zajedničkoj odgovornosti te je ona projekt Hrvatskog društva za Ujedinjene narode (HDUN). Organizatori ZAGiMUN-a su volonteri Model UN kluba HDUN-a i Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. 

Nakonšto se nekoliko nekoliko godina nije održavao, o nastavku projekta nekoliko zanimljivih riječi rekao nam je Riki Pahlić, glavni tajnik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i voditelj projekta Zagreb International Model United Nations 2016.:

– Do ideje o ponovnom pokretanju ZAGiMUN-a došlo je osnivanjem Model UN kluba 2014. godine Kao prvi voditelj MUN kluba, ZAGiMUN sam vidio kao prirodni slijed promicanja Model UN koncepta u Hrvatskoj s obzirom da je većina pokušaja održavanja Model UN posljednjih godina ostala na samo jednom izdanju. HDUN je kao priznata udruga i članica Svjetske federacije društava za UN (WFUNA) bio logičan dom za projekt opsega Model UN konferencije.

Ovakvu konferenciju nije lako organizirati, treba vremena, truda i rada. Prepreke postoje, no one se rješavaju na razne načine, a kako su to uspjeli volonteri koji su radili na ZAGiMUN-u, otkrio nam je gospodin Pahlić:

– Najveći organizacijski izazov bio je prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlade ljude, a kao glavni tajnik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i voditelj projekta, taj zadatak i odgovornost pali su mene. Suradnja s poduzetnim i ambicioznim mladim ljudima razlog je zašto se bavim volontiranjem u civilnom društvu i moram priznati da nisam očekivao da će se problemi rješavati tako brzo i učinkovito te da će već prvo izdanje konferencije biti na ovako visokoj razini. Kvaliteta rasprave u vijećima bila je dinamična i produktivna i sudionici su imali prilike upoznati se sa sustavom Ujedinjenih naroda, naučiti više o okidačima migracijskih procesa u svijetu te pronaći održiva rješenja za izazove budućnosti.

Izlaganje-ICJ, FOTO: ZAGiMUN

Na ZAGiMUN-u sudjelovalo je 60 sudionika iz raznih europskih zemalja, a najveći broj njih je bio iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Sudionici su bili podijeljeni u tri vijeća, a rasprava, kao i cijela konferencija, odvijala se na engleskom jeziku. Raspravljalo se o postojećim i gorućim problemima u svijetu, morala su se poštovati pravila rada svakog vijeća, donosile su se presude i drugi dokumenti. Svatko se trudio dati najbolje od sebe, predstaviti svoje zemlje kako najbolje zna jer je to doprinosilo boljoj raspravi, ali i kvalitetnijim rješenjima.

– Na ZAGiMUN-u sam bila predsjednica Međunarodnog suda pravde i to je bilo odlično iskustvo jer su svi sudionici napravili kvalitetno istraživanje pa smo imali vrlo dobru raspravu. Svi su puno radili pa je bilo manje posla za predsjedništvo. Na kraju smo donijeli finalno rješenje, a osim toga dobro smo se i zabavili. Preporučila bih svima da se prijave na ovakve konferencije, iz puno razloga. Najvažniji od njih su stjecanje govorničkih vještina, poboljšanje argumentacije i povećanje samopouzdanja. Ovo je moja 6. konferencija, na 3 sam bila u Sloveniji, na ostalima u inozemstvu. Zagreb mi se sviđa, podsjeća me na Ljubljanu, a posebno mi se sviđa u ovo predbožićno vrijeme. – rekla nam je Iva Ramuš, studentica prava iz Ljubljane.

Izlaganje, HRC, FOTO: ZAGiMUN

Ako se još uvijek dvoumite oko prijave na MUN-ove, dobro je znati da je bilo i onih kojima je ZAGiMUN bio prva konferencija ovakvog tipa i da se sve može, ako vi to želite.

– Ovo mi je prvi put da sudjelujem na MUN-u. Kao student koji je cijeli svoj studentski život bio aktivan u studentskim organizacijama, nakon iskustva u ELSA-i ovo mi je definitivno otvorilo sliku i približilo svijetu diplomacije i odlučivanju na međunarodnoj razini. Iskustvo smatram neprocjenjivim i preporučujem svim kolegama da sami prođu kroz ovakvo iskustvo. Moja uloga na ZAGiMUN-u bila je sudac na Međunarodnom sudu pravde, kao pravniku iznimno neprocjenjivo iskustvo. Smatram da je, iako je ovo studentski projekt, sama tema podijeljene odgovornosti jedan veliki korak za sve nas prema boljem svijetu. Prije svega mi smo dio Europske unije, europskog društva, i morali bismo pratiti korak s našim kolegama koji su prepoznali važnost aktivizma u studentskoj zajednici, kako kao pomoć da si lakše pronađu posao koji žele jednog dana raditi tako i kao jedan od načina prihvaćanja europskih vrijednosti i formiranja jedne moderne europske osobnosti.– rekao nam je Bernard Markušić, student prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Panel, FOTO: ZAGiMUN

Ovakve konferencije velika su prilika za mlade koji su željni novog znanja, onog znanja koje neće dobiti na fakultetu. Mladi mogu kroz praktičan rad saznati kako djeluju pojedine institucije ili vijeća, a tu su i kulturni i zabavni programi.

– Naša je namjera da osim panela i rasprava sudionicima omogućimo i kulturne sadržaje putem kojih ćemo Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku predstaviti najboljim mladim diplomatskim kadrovima u Europi i svijetu i budućim predvodnicima akademske zajednice u sferi međunarodnih odnosa, prava, ekonomije i održivog razvoja. Poučen iskustvom vođenja ovog projekta i radom organizatora duboko vjerujem u svijetlu budućnost ZAGiMUN-a i diplomatske prakse u Republici Hrvatskoj.– zaključio je voditelj projekta, gospodin Pahlić.

Zajednički rad, FOTO: ZAGiMUN

ZAGiMUN je ove godine imao potporu velikog broja institucija, kao što su podrška Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Zagreba, Ureda gradonačelnika Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i drugih.

FOTO: ZAGIMUN