LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mobilnost studenata

Studentima otvorena mogućnost odlaska na razmjenu u sklopu CEEPUS programa

Do 30. studenog otvoren je natječaj za freemover mobilnost u sklopu programa CEEPUS.

Do 30. studenog otvoren je natječaj za freemover mobilnost u sklopu programa CEEPUS.

Otvoren je natječaj za freemover mobilnost u okviru programa CEEPUS. Riječ je o mobilnosti izvan mreža CEEPUS-a, što znači da se mogu podnijeti i prijave kandidata čija matična učilišta nemaju potpisan ugovor sa stranim visokim učilištem. 

Zemlje su članice CEEPUS-a Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Kosovo te u njima studenti mogu ostvariti pravo mobilnosti. Stipendije u sklopu CEEPUS programa traju cijeli semestar ili kraće ako se radi o istraživanju za završni rad, praktični rad te terenskoj nastavi, kao i razmjeni u svrhu istraživanja za doktorski rad. 

Iznos stipendije ovisi o državi u koju idete na razmjenu, pa je, primjerice, iznos stipendije za Austriju 1050 eura, za BiH 360 eura, za Mađarsku 118 000 forinti, što je oko 330 eura, za Sjevernu Makedoniju između 50 i 100 eura, ovisno o stupnju obrazovanja itd. Iznose možete pronaći na poveznici.

Rok je za prijavu 30. studenog, no prije ispunjavanja prijavnice trebate imati prihvatno pismo ustanove u kojoj želite boraviti te dva pisma preporuke svoje matične ustanove. Detaljnije informacije možete pronaći na stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a.
FOTO: UNSPLASH