LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz

Studentima još jedne županije omogućen besplatan prijevoz vlakom

Nadajmo se da ga neće prijevremeno ukinuti.

Nadajmo se da ga neće prijevremeno ukinuti.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 11. svibnja 2022. potpisali su ugovor kojim se redovnim studentima s područja Županije omogućuju besplatna pojedinačna putovanja vlakom, stoji na stranicama HŽPP-a. 

Na temelju potpisanog ugovora Ličko-senjska županija sufinancirat će prijevoz redovnim studentima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije u visini od 50 % redovne prijevozne cijene karte za pojedinačna putovanja, a HŽPP će navedenim studentima odobriti 50 % popusta tako da će redovni studenti koji imaju prebivalište na području Ličko-senjske županije i studiraju na području Republike Hrvatske tijekom akademske godine ostvarivati pravo na besplatna pojedinačna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj.

Župan Petry istaknuo je da je navedena mjera i demografska:

– Smatramo da bi ova povlastica mogla imati i važan kadrovski, odnosno gospodarski učinak, da nakon školovanja mladi ostanu u svojem kraju. Moguće je da će zbog besplatnog prijevoza dio studenata, npr. iz Zagreba, dolaziti kući svakog vikenda, a ne samo jedanput na mjesec ili rjeđe. 

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz redovni studenti na internetskoj stranici Ličko-senjske županije trebaju preuzeti obrazac zahtjeva, uz popis potrebne dokumentacije, koji podnose Ličko-senjskoj županiji. Županija će izdavati potvrde redovnim studentima na temelju kojih će ostvariti mogućnost kupnje pametne kartice HŽPP-a sa studentskim profilom.

Pametnom karticom studenti će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora, a onima koji ju već posjeduju, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. U slučaju da studenti ne posjeduju pametnu karticu HŽPP-a, cijena izrade studentskog profila koji vrijedi godinu dana i iznosi 50 kn.

Nadajmo se kako studentima iz Ličko-senjske županije ova povlastica neće biti prerano ukinuta kao njihovim kolegama iz Osječko-baranjske županije.
FOTO: STUDENTSKI.HR