LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni prijevoz

Studentima još jedne županije omogućen besplatan prijevoz vlakom

Studenti, ali i umirovljenici i osobe starije od 60 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom.

Studenti, ali i umirovljenici i osobe starije od 60 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom.

U sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije 11. siječnja 2022. potpisan je ugovor kojim studenti, umirovljenici i osobe starije od 60 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čije je polazište ili odredište na relaciji Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom u 2022. godini.  

Ugovor o sufinanciranju troškova javnog željezničkog prijevoza redovnih studenata, umirovljenika i osoba starijih od 60 godina potpisali su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i Uprava-direktor HŽPP-a Željko Ukić.

Tom prigodom župan Marušić je istaknuo:  

– Županija je za ovu namjenu osigurala 200 tisuća kuna. Podsjećam kako je studentima osiguran besplatan prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, a pravo na toj dionici imaju i umirovljenici i osobe starije od 60 godina. Prema podacima iz prošle godine, tom dionicom mjesečno je putovalo 180 studenata i 120 umirovljenika i osoba starijih od 60 godina tako da mi je iznimno drago što nastavljamo suradnju.

Uz besplatan prijevoz djece i učenika na području RH nastavkom ove suradnje također se želi što je više moguće revitalizirati putovanja na toj dionici, što je potvrdio i Uprava-direktor Ukić istaknuvši kako je svjestan u kakvom je stanju ta pruga kojom se prometuje relativno malim brzinama što zahtijeva kompleksnu organizaciju prometa i organiziranje dvostruko više kapaciteta nego u normalnim uvjetima. S obzirom na to da su u tijeku radovi na pruzi, prijevoz putnika supstituiran je autobusima izuzev dvije linije studentskog vlaka na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb i obrnuto.

Ukić je potvrdio kako HŽPP trenutačno nije u mogućnosti povećati broj linija od Daruvara do Virovitice, na što su peticijom nedavno ukazali studenti s tog područja.

– Na pruzi od Daruvara do Banove Jaruge trenutačno se izvode građevinski radovi kako bi se poboljšalo stanje infrastrukture. Nažalost, prosječna komercijalna brzina od Virovitice do Banove Jaruge je svega 30 km/h. HŽPP raspolaže jednim vlakom, a tek kad bi brzine bile veće, jednim vlakom mogli bismo pokriti više linija. – istaknuo je Ukić.

Studentima, umirovljenicama i osobama starijima od 60 godina prijevoz se osigurava u 2. razredu vlakova, a studenti ga ostvaruju od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, a umirovljenici i osobe starije od 60 godina od mjesta prebivališta do odredišta.

Pravo na besplatan prijevoz redovni studenti ostvaruju na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojega je vidljivo prebivalište na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

FOTO: PIXABAY