LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarno djelovanje

Studentice osmislile novi projekt „Zablistaj”

– Svatko od nas je karika u lancu unaprjeđenja života osoba sa PSA-om i to se mora osvijestiti kod svakog pojedinca. – poručuju autorice projekta.

– Svatko od nas je karika u lancu unaprjeđenja života osoba sa PSA-om i to se mora osvijestiti kod svakog pojedinca. – poručuju autorice projekta.

Udruga za autizam Zagreb i nekoliko studentica s različitih fakulteta najavljuju novi humanitarni projekt Zablistaj. Detaljno će ga predstaviti narednih dana. 

Projekt je osmislila studentica Mia Rajda s Visokog sveučilišta Algebra s kolegicama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Anom Knežević i Janom Korlević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Cilj im je podići razinu svijesti društva o poremećaju iz spektra autizma (PSA). 
– Riječ je o animiranom filmu čiji glavni lik Zvijezda na simbolični način predstavlja osobu sa PSA-om, a koja se susreće s nizom prepreka i teškoća s kojima se i inače susreće ova populacija u društvu. Svatko od nas je karika u lancu unaprjeđenja života osoba sa PSA-om i to se mora osvijestiti kod svakog pojedinca. – poručuju autorice projekta.
Navode da u kampanji također sudjeluju mentori: dipl. filmski snimatelj Robert Krivec, doc. dr. sc. Jasmina Stošić, prof. spec. rane intervencije Ana-Marija Bohaček, mag. rehab. educ Sanja Munoz Aguila i izv. prof. dr. sc. Tihana Brkljačić. Ističu i da ona ne bi bila moguća bez Saveza udruga za autizam Hrvatske i Centra za autizam Zagreb sa svojim podružnicama. 

U sam projekt uključeno je 14 obitelji s djetetom ili osobom s PSA-om. Autorice kažu da su njihova mišljenja i iskustva omogućila njegovu kvalitetniju izradu.
– Ovaj animirani film samo je prvi od koraka kako autizam približiti društvu, a nastavit će se s radionicama, edukacijama, slikovnicama, brošurama te drugim proizvodima kako bi što veći broj pojedinaca bio osviješten da i osobe s poremećajem iz spektra autizma trebaju biti dio cjelokupnog društvenog sustava te kako je potrebno prekinuti lanac diskriminacije i predrasuda. – poručuju.
Animirani film ugledat će svjetlo dana 26. ožujka, najavljuju. Premijerno će se moći pogledati od 20. ožujka na YouTube kanalu Zablistaj
FOTO: PIXABAY