LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preddiplomski stručni studij

Već će se ove godine u još jednom gradu moći upisati studij Računarstva

– Možemo reći da je ovo jedan veliki kamen u mozaiku razvoja naše županije. – izjavio je župan Galić pri potpisivanju Sporazuma.

– Možemo reći da je ovo jedan veliki kamen u mozaiku razvoja naše županije. – izjavio je župan Galić pri potpisivanju Sporazuma.

Prošli mjesec u zgradi Vukovarsko-srijemske županije svečano je potpisan Sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek za pokretanje dislociranog preddiplomskog redovitog stručnog studija Računarstva u Vinkovcima. Upisi će biti mogući već sljedeće akademske godine 2021/2022.

Redoviti stručni studij računarstva traje 6 semestara, a njegovi će polaznici steći 180 ECTS bodova i zvanje stručnog prvostupnika/ice inženjera/ke računarstva. Prema dosadašnjim informacijama, moći će se upisati minimalno 25, a maksimalno 40 studenata u prvoj godini. Nastavu će za početak pohađati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića dok se ne izgradi Centar za digitalizaciju i razvoj.

Župan Galić iznimno je zadovoljan ovim potezom jer su studentima otvorena još jedna vrata te im je pružena mogućnost da zbog studiranja ne moraju dalje od Vinkovaca.
– Prošle godine u Vinkovcima krenuli smo s prvom generacijom studenata na novom dislociranom preddiplomskom stručnom studiju Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a evo danas, potpisivanjem Sporazuma o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, pokrenut ćemo još jedan dislocirani preddiplomski redovni stručni studij Računarstva. Ovo je velik dan za sve nas, ulaganjem u obrazovanje naših mladih ulažemo u bolju budućnost naše županije. Završetkom Stručnog studija dobit ćemo novi i kvalitetan kadar osoba osposobljenih u području računarstva i informacijskih tehnologija koji će nam biti od velike važnosti, posebno u području proizvodnje drvnog sektora. Možemo reći da je ovo jedan veliki kamen u mozaiku razvoja naše županije. – izjavio je župan pri potpisivanju Sporazuma.
Slično mišljenje dijeli i gradonačelnik Bosančić:
– Želja nam je osigurati i u Vinkovcima učiniti dostupnima što više onih visokih škola, fakulteta koje danas tržište i naši studenti traže. Nakon studija šumarstva došli smo i do studija računalstva. U budućnosti možemo očekivati i druge smjerove. Smjerovi će se mijenjati iz generacije u generaciju da ne bi došlo do inflacije istovrsnih kadrova. Ovo je dobar princip da dovedemo školu, stvorimo nekoliko generacija diplomanata te prelazimo na drugi smjer i tako širimo potencijal u gospodarstvu grada Vinkovaca. Riječ je o izvrsnim projektima. S relativno malim financijskim sredstvima omogućavamo našim studentima da studiraju u svom gradu i dobivamo kadrove koje traži tržište rada. Zahvala Vukovarsko-srijemskoj županiji na zajedničkom angažmanu i Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Stručni studij računarstva smjestili smo u Tehničkoj školi isključivo zbog uvjeta jer škola već posjeduje određene učionice za izvođenje elektrotehničke skupine kolegija. Na taj način i Tehnička škola i dislocirani stručni studij računarstva mogu zajednički koristiti taj prostor te na taj način smanjujemo troškove, rentabilniji smo i u konačnici smanjujemo cijenu izvođenja novog studija.
Ipak, riječ je samo o jednom u nizu koraka koje je potrebno ispuniti da bi studij bio realiziran do listopada pa je sada, kako stoji u službenoj objavi, na FERIT-u da pokrene potrebne radnje prema Rektoratu osječkog sveučilišta, prema nadležnim institucijama i Ministarstvu na nacionalnoj razini kako bi ishodili sve potrebne dozvole.
FOTO: UNSPLASH