LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TJEDAN ŠUŠURA

Studenti su danas preuzeli ključeve Grada Rijeke, kreće period šušura

Predstavljen je program ovogodišnjeg Student Day Festivala te su studenti službeno preuzeli ključeve grada.

Predstavljen je program ovogodišnjeg Student Day Festivala te su studenti službeno preuzeli ključeve grada.

Na današnjoj press-konferenciji održanoj u Salonu Grada Rijeke, predstavljen je program ovogodišnjeg Student Day Festivala te su studenti službeno preuzeli ključeve grada.

 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo time što studenti, lokalna i regionalna uprava te sveučilište tradicionalno stvaraju tjedan šušura. Istaknula je kako je Student day više od samih koncerata, to je festival studentske energije u kojem studenti pokazuju što sve mogu i kako promišljaju o sveučilištu. Iskoristila je priliku da pohvali riječki Studentski zbor i kazati kako je riječ o najboljem zboru studenata, što i pokazuju njihova postignuća i rezultati, a čine ga vrlo osviješteni studenti koji se vrlo jasno bore za svoj standard i za uvjete koji im osiguravaju izvrsnost.

Gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović iskoristio je priliku i čestitao predsjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i svim sudionicima koji su u proteklih 13 godina dali doprinos u organizaciji festivala. Istaknuo je kako festival, uz promociju znanja i svih studentskih aktivnosti, pruža priliku za turističku promociju Rijeke jer privlači mnogobrojne studente iz Hrvatske te smatra riječko sveučilište najpropulzivnijim u hrvatskim okvirima i šire.

Gradonačelnik smatra da je lokacija održavanja festivala na Trsatskom kampusu najprimjerenija dosad, istaknuvši prednost blizine studentskih domova i fakulteta.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc naglasio je važnost tradicije održavanja festivala i istaknuo visoku kvalitetu događanja te nadodao kako će Primorsko-goranska županija nastaviti podupirati studente i riječko sveučilište, a samim time i Student Day Festival.
 

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par istaknula je kako aktivnosti nisu namijenjene isključivo studentima, već i široj lokalnoj zajednici te pozvala građane da im se pridruže u studentskom tjednu. Predstavila je program koji je započeo prigodnom tribinom Stres, Faks & Rock’n’ Roll, a ove godine je jasno vidljiva problematika mentalnog zdravlja, što pokazuje da su studenti osviješteni, potražit će pomoć i spremno je pružiti svojim kolegama. U okviru programa održat će se i radionica akcija mjerenja tlaka i šećera, radionica o studentskim radnima pravima, a zabavni dio programa za koji je iskazan veliki interes od studenata, donosi radionicu Paint&Wine i Paintball turnir. Na sutrašnjem dnevnom redu nalazi se Opća skupština Studentskog zbora, nakon koje će uslijediti potpisivanje ugovora o financiranju studentskih projekata koje su prijavljivale studentske udruge, a za što se sveukupno izdvojilo preko 50 tisuća eura. Naglasila je kako se svake godine povećava broj prijavljenih projekata, a sredstva koja se prijavljuju na natječaj bivaju sve veća. Time se pokazuje aktivnost i ambicija studenata da za vrijeme studija sami ulože energiju i trud te na taj način pokušaju doprinijeti razvoju studentske, akademske i lokalne zajednice. Najavila je i predstavljanje studentskih udruga planirano za petak, 2. lipnja koje će se održati na Kampusu, gdje će se studenti i građani moći upoznati s njihovim radom i aktivnostima.

Alen Tibljaš ispred RIKUP-a, naveo je kako je ova godina bila iznimno izazovna kada je riječ o izvođačima, ali kako se ipak uspješno posložio koncertni program. Najavio je dvije novosti na ovogodišnjem Student Day Festivalu – za razliku od prijašnjih godina kada su bile postavljene dvije pozornice, ove godine jedan je floor na kojem će nastupati ujedno i izvođači elektronske glazbe. Još jedna novost prati ovogodišnje izdanje – u slučaju loše vremenske prognoze, festival se održava po planu, što je omogućeno natkrivanjem koncertnog prostora.

 


Petak i subota, 2. i 3. lipnja, rezervirani su za besplatni koncertni program. U večernjim satima u kompleksu nekadašnjeg Tenka, smještena je pozornica za brojne izvođače. Nastupit će Damir Urban, Mimi Mercedez, Nipplepeople, Vesna Pisarović, Vojko V, Alen Vitasović, Smoke Mardeljano, 2X Šihta [Dupla Šihta].

Osim njih nastupaju DJ-evi Bronski, Marcel, Marin Biočić, Tino Dobrić, Bruns Lay, Dino Jukić, Grooveline, Recep i Tom Bug.

 

Student Day Festival po prvi je puta održan 2010. godine, nakon čega iz godine u godinu raste kvalitetom i opsegom aktivnosti, kao i brojem posjetitelja. Svi detalji o programu i događanjima u sklopu SDF-a objavljuju se na službenim Facebook i Instagram stranicama te web-stranici sdf.uniri.hr. Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, dok je sponzor festivala Pan.

 

FOTO: UNSPLASH