LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Matejem Smetiškom

Studenti studentima rasvjetljavaju što donosi budućnost u Europskoj uniji

Porazgovarali smo s Matejem Smetiškom o ciklusu debata „Ja EUropljanin”. Otkrio nam je što se krije pod tim nazivom, otkud ideja, tko je pomogao u realizaciji projekta i kakav će efekt ostaviti na studentsku populaciju.

Porazgovarali smo s Matejem Smetiškom o ciklusu debata „Ja EUropljanin”. Otkrio nam je što se krije pod tim nazivom, otkud ideja, tko je pomogao u realizaciji projekta i kakav će efekt ostaviti na studentsku populaciju.

Prva debata u ciklusu Ja EUropljanin očekuje nas ove srijede, 13. prosinca, s početkom u 18 sati u Stablu znanja. Njeni će se sudionici okupiti kako bi pronašli zajednički odgovor na pitanje mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet.  

Što se točno krije pod nazivom ovog ciklusa, otkrio nam je Matej Smetiško, voditelj projekta koji je već pokupio mnoge pohvale.

– Pod nazivom Ja EUropljanin krije se projekt koji je zamišljen kao niz debata edukacijskog karaktera u kojima publika nije pasivna već aktivno sudjeluje u svim raspravama. Ideja je prvenstveno educirati studente o Europskoj uniji, položaju Hrvatske unutar iste i pokušati dati odgovor na pitanje – što nam to donosi budućnost? Nadalje, važno je naglasiti kako ne želimo ovaj projekt ograničiti na grad Zagreb, nego se želimo dotaknuti i ostalih sveučilišta, posebno onih u Splitu, Rijeci i Osijeku. –

Organizacijom ovog projekta Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu htio je izazvati reakciju studenata te se iz tog razloga odlučio za Europski identitet kao temu prve debate, ističe Matej. Vjeruje kako će upravo ta tema zbog svog provokacijskog karaktera potaknuti izlagače i publiku na raspravu. Opisao nam je i put od nastanka ideje do realizacije ciklusa.

– Ideju su nam originalno predstavili predsjednik i potpredsjednik Odbora za Europske poslove – Domagoj Milošević i Bojan Glavašević, no već smo nakon prvog sastanka dobili potpunu slobodu organizacije. S obzirom na to da smo odlučili  s provedbom projekta započeti već ove godine, u vrlo kratkom roku napravili smo plan, pronašli prostor i krenuli izrađivati vizualni identitet projekta. –

Istaknuo je i druge osobe kojima se Zbor obratio i koje su podržale projekt:

– Ovim putem izražavamo zahvalnost za svu potporu koju dobivamo za provođenje ovoga projekta. U prvom redu Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj koje je odlučilo sudjelovati u svim nadolazećim debatama, ne samo kao partner u izradi projekta, već i kao izlagač. Naglašavamo i potporu rektora Damira Borasa koji nam je osigurao potrebna sredstva za izradu projekta. Osim toga, obratili smo se i drugim institucijama i tvrtkama s kojima trenutno pregovaramo o sponzorskoj suradnji. –

Foto: Matej Smetiško

Smetiško napominje da će se svi uključeni u organizaciju projekta potruditi da se na svakoj debati nađu kompetentni izlagači koji su dobro upućeni u temu kojoj je svaka pojedina debata posvećena te da oni svojim iskustvom i znanjem doprinesu što kvalitetnijoj raspravi. U prostorije Stabla znanja tako će kontinuirano pristizati renomirane osobe iz svijeta politike, novinarstva, ali i sveučilišni profesori, ovisno o nazivu susreta. Prva je tema Europski identitet, najavljena je i Budućnost Europske unije za drugi susret, a organizatori će ostale definirati nakon što dobiju povratne informacije prvih dviju debata.

Upitali smo Mateja što očekuju po završetku ciklusa debata:

– Očekivanja su nam vrlo visoka. Želimo prije svega učiniti studente kompetentnijima kada je u pitanju znanje o Europskoj uniji. Također bismo voljeli da debate prerastu ovaj ciklus te postanu trajna edukacijska platforma studentima i za ostala pitanja koja u ovom trenutku nisu dovoljno zastupljena u edukacijskom sustavu. No važno je ići korak po korak jer želimo kvalitetan projekt, sada i u budućnosti. 

Kada smo od sugovornika pokušali saznati zašto je uopće važno osjećati se Europljaninom, dao nam je još jedan razlog za prisustvovanje na debati.

– Prvo moramo postaviti pitanje osjećamo li se kao Europljani i postoji li europski identitet. Tek nakon toga možemo govoriti o samoj važnosti. A to su upravo neka od pitanja na koja želimo dati odgovor. –

FOTO: WIKIPEDIA